Mesić o ubistvu porodice Zec: Država Hrvatska je umešana u zataškavanje zločina

0
EPA/ANTONIO BAT EPA/ANTONIO BAT

Bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić ocenio je da je država sa svojim institucijama umešana u zataškavanje brutalnog zločina, ubistva oca, majke i devojčice porodice Zec.

Stipe Mesić rekao je u četvrtak u Čakovcu, odgovarajući na novinarsku molbu da pokomentariše Milanovićeve izjave o ubistvu članova porodice Zec, da bi predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u izjavama koje se odnose na zločin i žrtve „trebalo da više vodi računa o tome kakav će biti odraz tih izjava“.

„Država je sa svojim institucijama umešana u zataškavanje brutalnog zločina, ubistva oca, majke i devojčice. Hrvatska je dala neko obeštećenje, i to je u redu, a dvoje dece koja su ostala ne traže ništa. Ne može se reći šta njima treba. Njima ne treba ništa, ali nama treba“, rekao je Mesić, prenosi Dnevnik.hr.

„I mene su neki prozvali da sam pomilovao jednog od ubica, Sinišu Rimca“, rekao je Mesić i dodao da mu je u kazni za ratni zločin u Pakračkoj poljani skinuo godinu dana jer je pokazao gde su žrtve sahranjene, inače ne bi mogli do njih doći.

Mesić je danas boravio u Međimurskoj županiji, gde je posetio tvrtku Čateks, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalsku jezgru te Riznicu Međimurja – Muzej nematerijalne baštine u Čakovcu.

Dodao je i da je oduševljen onime što je video.

„Naše gospodarstvo u jednoj pljačkaškoj konverziji, u jednoj privatizaciji, doživelo je svoju stagnaciju, a ovo je primer kako se iz tih okvira može izaći. Sve što smo videli, to je prodaja znanja, što drugima može biti primer. Za pohvalu je i korištenje EU fondova“, izjavio je Mesić