Merkel: “Otvoreni Balkan se zasniva na modelu EU, što više država odluči da sarađuje to će biti bolje za region…”

1
(Beta/AP Photo/Franc Zhurda)

Njemacka kancelarka Angela Merkel poručila je danas u Tirani da je veoma važno jačati saradnju u regionu.

“Što više budete birali saradnju to će Berlinski proces biti jači”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a nakon radnog ručka za liderima zemalja Zapadnog Balkana u Tirana biznis parku.

Ona je pohvalila inicijativu Otvoreni Balkan iako joj se nisu sve države regiona pridružile. Rekla je da se ova inicijativa zasniva na modelu Evropske unije (EU) i što se više država odluči da sarađuje, to će biti bolje za region. Inicijativu Otvoreni Balkan potpisali su krajem jula ove godine lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Inicijativa će omogućiti slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, prenose podgoričke Vijesti.

Rama je istakao da, posle rata, niko za Balkan nije uradio više od nemačke kancelarke i da niko od nje nije bolje razumio ovu regiju.

“Najveće postignuće Berlinskog procesa je uspostavljanje duha saradnje, interakcije i percepcije zajedničke budućnosti”, rekao je Rama.

Berlinski proces pokrenula je Nemačka 2014. godine sa ciljem da promoviše regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu i time ubrza put balkanskih država prema EU.

Merkel je istakla da joj “srce kuca za ovu regiju” iako više neće biti na dužnosti.

“Možda će me sunce namamiti da se vratim i vidim napredak ovih nacija”, rekla je Merkel koja boravi u oproštajnoj poseti jer krajem septembra završava mandat kao njemačka kancelarka.

Merkel je poručila da Balkanu neće nedostajati prijatelja kada se ona povuče.

Pomenula je austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, predsednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, predsednicu Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen, francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Rekla je da će svaki nemački kancelar biti prijatelj regiona.

1 KOMENTAR

  1. Merkel, Merkel, uspela je da u EU budu svi delovi nekadašnje Austro-Ugarske osim Vojvodine i BIH koja je bila pridruženi član EU. A nama sad dali da se igramo otvorenog Balkana sa Albancima. U Jugoslaviju smo ušli sa ljudima za koje smo verovali da su nam braća i koji govore isti jezik i prošli ko bos po trnju jer smo nagazili nemački nacionalni interes. Šta radimo sa Albancima?! Ukidamo sopstvene granice ka njima? E baš svašta.

Comments are closed.