Odmarala se u svojoj kući u Brandenburgu, bila u Italiji, pet nedelja se „luftirala“ na Baltičkom moru. U proteklih šest meseci Angela Merkel je radila upravo ono što je najavila pre nego što je predala dužnost svom nasledniku: napravila je pauzu i nije prihvatala nikakve pozivnice. „Videćemo onda gde ću se pojaviti“, rekla je tada, 8. decembra.

Bivša kancelarka se sada ponovo pojavila u javnosti. U veličanstvenoj neobaroknoj pozorišnoj sali Berlinskog ansambla sa puno zlata i crvenog somota, pred oko 700 gledalaca i brojnim predstavnicima medija, pitanja joj je postavljao autor i novinar Aleksandar Osang.

Muči je rat

U pozivnici za taj razgovor navedeno je da će Merkel zauzeti stav o „izazovnim pitanjima našeg vremena“. Šta je ovih dana izazovnije od ruskog agresorskog rata u Ukrajini i njegovih posledica? A šta je uzbudljivije u razgovoru sa Angelom Merkel od pitanja: Da li, gledajući unazad, vidi greške tokom vremena kada je bila na vlasti, ili ne.

Situacija u Ukrajini je muči, kaže Merkel. I nakon mandata, ona je i dalje politička ličnost. I zato je potištena.

„Naravno da sam drugačije zamišljala vreme posle mandata, 24. februara je jednostavno došlo do prekretnice.“ Ruski agresorski rat je „brutalni napad koji krši međunarodno pravo, za koji nema opravdanja“.

Osvrćući se na svoju šesnaestogodišnju vladavinu, bivša kancelarka se itekako pita „šta je možda propušteno“. „Ovu situaciju već sada smatram velikom tragedijom. Da li se moglo učiniti više da se spreči ovakva tragedija?“

Još oštrije prema Putinu?

Angela Merkel je priznala da je prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu moglo da se postupa oštrije 2014. nakon ruske aneksije Krima. Ali ne može se reći da tada ništa nije urađeno, naglasila je ona, misleći na isključenje Rusije iz G8. Tada je i NATO odlučio da svaka članica za odbranu troši dva odsto svog bruto društvenog proizvoda.

Merkel je takođe branila to što se 2008, kada je na stolu bilo uključenje Ukrajine i Gruzije, usprotivila širenju NATO na istok.

„Tada je Ukrajina bila zemlja kojom su vladali oligarsi i niste je mogli jednostavno primiti u NATO.“ Osim toga, već tada je bilo jasno da Putin ne bi prihvatio članstvo u NATO, te da bi već tada „to moglo da nanese ogromnu štetu Ukrajini“.

Diplomatija nije bila pogrešan put

Stalno se vraća u prošlost, kaže Merkel. Ali, gledajući unazad, ona sebi nema šta da prebaci. „Ako diplomatija nije funkcionisala, to ne znači da je bila pogrešna. Ne vidim da bih sada morala da kažem: To je bilo pogrešno. I zato se neću izvinjavati.“ Ona se „srećom dovoljno potrudila“ i „velika je tuga što to nije uspelo“.

Dok je bila kancelarka preovladalo je uverenje da je Evropi bolje sa Rusijom kao partnerom, nego u konfrontaciji sa Kremljom. Političarka CDU, ali i njen dugogodišnji koalicioni partner SPD, oslanjali su se na ekonomske veze, kombinovane sa političkom i kulturnom razmenom. Pored toga, gas, nafta i ugalj iz Rusije bili su relativno jeftini, što je bila prednost za nemačku privredu.

Stvar sa psom

Da li je kancelarka lično potcenila ruskog predsednika Vladimira Putina? Njegovu volju za moć, njegov potencijal za agresiju? Zar nije trebalo da je upozori kada je Putin 2007. na sastanak u Soči provokativno poveo svog velikog psa, iako je znao da se Angela Merkel plaši pasa?

Tokom posete Sočiju, Putin joj je rekao da je za njega raspad Sovjetskog Saveza najgora stvar 20. veka. „Rekla sam mu, znate, za mene je to bila najveća sreća u životu jer sam dobila slobodu i potom mogla da radim ono u čemu uživam.“ U tom trenutku je bilo jasno „da postoji veliko neslaganje i to neslaganje je postajalo sve veće“.

Bivša kancelarka smatra da Hladni rat sa Rusijom nikada nije zaista okončan.

Nije bila naivna

Nikada nije bila naivna. „Putinova mržnja – da, mora se reći – Putinovo neprijateljstvo upereno je protiv zapadnog demokratskog modela.“ Uvek je upozoravala: „Znate da on želi da uništi Evropu. On želi da uništi Evropsku uniju, jer je vidi kao prethodnicu NATO.“

Ona nikako ne deli to mišljenje, ali eto, tokom svih godina, nije bilo moguće stvoriti bezbednosnu arhitekturu koja bi mogla da spreči rat, rekla je Merkel. „I o tome se mora razmišljati. Takođe je u interesu Nemačke da pronađe „modus vivendi“ sa Rusijom – tako da obe zemlje mogu da koegzistiraju.

Srećna zbog nove faze života

Jedna stvar je za Merkel sasvim jasna: vojno odvraćanje je jedini jezik koji Putin razume. Zato joj je drago što će Bundesver sada biti bolje opremljen.

„Jako mi drago da smo, sada kada ceo svet ima naoružane dronove, odlučili da ih i mi kupimo.“ Kritikujući SPD sa kojim je njena CDU bila u koaliciji dugi niz godina, bivša kancelarka je rekla da nije njena krivica što se „određene stvari nisu desile“. „Bila je to veoma teška borba, da se uopšte investira u vojno odvraćanje.“

Razgovor je trajao dobrih sat i po, i većinom se radilo o Rusiji i ratu u Ukrajini. Ali ne samo o tome. Angela Merkel je delovala opušteno.

Ne kandidovati se ponovo na izborima 2021. bila je potpuno ispravna odluka. „U politici sam bila 30 godina i uvek sam imala sastanke, sastanke, sastanke. Verujem da veoma dobro mogu da se nosim sa ovom novom fazom svog života i da budem veoma srećna.“

https://www.nstore.rs/product/citalacki-raj-godisnja-pretplata-na-digitalno-izdanje-nedeljnika-2000-knjiga/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.