Merkel neće prisustvovati sastanku G-7 ako Tramp ostane pri tome da bude uživo

0
Foto: Profimedia

Nemačka kancelarka Angela Merkel neće lično prisustvovati sastanku u Sjedinjenim Državama sa čelnicima najvećih ekonomija sveta ako predsednik Donald Tramp ostane pri odluci da se sastanak održi uživo, osim ako se do tada ne promeni situacija sa korona virusom, saopštio je danas njen kabinet.

Dvodnevni samit grupe G-7 koji je bio zakazan za 10. jun u Kemp Dejvidu odložen je u martu i umesto njega je najavljena video konferencija, međutim američki predsednik je pre nedelju dana rekao da ponovo razmišlja o održavanju sastanka uživo smatrajući da bi to bio „odličan znak svima“ da se stvari vraćaju u normalu.

Odmah posle te najave Merkel je izjavila da se još nije odlučila da li će prisustvovati lično ili putem video konferencije, a danas su iz njene kancelarije rekli nemačkoj novinskoj agenciji DPA da je sada donela odluku.

„Danas, s obzirom na ukupnu pandemijsku situaciju, ona ne može da se obaveže da će lično učestvovati“, saopšteno je iz kabineta Angele Merkel.

O mogućnosti održavanja sastanka uživo gupe G-7 u SAD, juče je američki predsednik razgovarao i sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

(Beta)