Merkel: “Imam samo jednu želju – da za mene ne kažu da sam bila lenja”

0
(Beta/AP Photo/Markus Schreiber, Pool, File)

(Beta-AFP) – Posle 16 godina na čelu Nemačke, kancelarka Angela Merkel ima samo jednu želju: da za nju ne kažu da je bila lenja.

Merkel koja odlazi u penziju posle parlamentarnih izbora zakazanih za 26. septembar, poznata je kao neumorni radnik i izdržljiva u dugim pregovorima sa vođama iz sveta ili sa zvaničnicima nemačkih regiona.

Međutim, ona je danas na forumu koji je organizovao VDR, na pitanje šta ne bi volela da o njoj piše u knjigama istorije, kratko odgovorila: “Da sam bila lenja”.

Taj komentar kancelarke (66) uz blagi osmeh krajičkom usana, odraz je njenog introvertnoog karaktera.

Angela Merkel je jedna od omiljenih političkih figura Nemaca i mnogi se dive njenoj otpornosti na umor pošto je umela da ne spava celu noć i pregovara.

Ona je 2015. godine rekla da ima “kapacitet izdržljivosti ali u nekom trenutku mora da se odmori”. Poznata je po tome što voli da se konsultuje i da okuplja zvaničnike, čak i po cenu kašnjenja u donošenju nekih odluka.

“Moj radni metod je uvek bio stvaranje veza i rešavanje nesuglasica kroz razgovor”, rekla je ona, čime se razlikuje od nekih zvaničnika čije se ponašanje sastoji od stvaranja tenzija.