Merk će podeliti svoju formulu za pilulu protiv korone sa drugima

0

(Beta-AFP) – Američka laboratorija Merk objavila je danas da je postignut dogovor koji bi omogućio da se na veliko distribuira generička verzija njihovog antikovid leka za osobe inficirane tim virusom. 

Kompanija Medisin Patent Pul (Medicine Patent Pool – MPP) saopštila je da su potpisali sporazum o dozvoli sa Merkom da se olakša svetski pristup leku molnupiravir, eksperimentalnom oralnom antiviralnom leku protiv kovida-19 koji Merk razvija.

Uz rezervu da lek prethodno treba da dobije odobrenje regulatornih tela, sporazum će doprineti većem pristupu molnupiravira u 105 zemalja sa niskim ili srednjim prihodima.

Regulatorna tela za lekove u SAD i u Evropskoj uniji već su počeli sa evaluacijom tog leka.

Antiviralni lekovi kao što je molnupiravir deluju tako da smanjuju kapacitet virusa da se replicira i time koče bolest.

Lek se daje pacijentima u danima odmah posle pozitivnog testa, i tretman smanjuje na pola rizik od hospitalizacije prema kliničkoj probi koju je sprovela kompanija Merk. Merk se takodje zove MSD van Sjednjenih Država.

MPP čije sedište je u Ženevi je medjunarodna organizacija koju podržavaju UN i koja nastoji da olakša razvoj i poboljša pristup lekovima u zemljama sa niskim ili srednjim prihodima, inovativnim pristupom dobrovoljnog davanja dozvola i delenja  patenata.

Prema sporazumu, Merk daje dozvolu MPP-u koj kasnije može da sklapa podugovore sa proizvodjačima generičkih lekova.

“Privremeni rezultati za molnupiravir su ubedljivi i smatramo taj oralni tretman kandidatom za potencijalno važnu alatku u rešavanju aktuelne zdravstvene krize”, rekao je izvršni direktor MPP-a Čarls Gor.