Merima Isaković o odluci tužilaštva u slučaju Lečić: “Tužno. Tragedija morala i pravosuđa. Žao mi je devojaka koji žive u takvoj sredini…”

0
Foto Nedeljnik

Povodom odluke Višeg javno tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu glumice Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića, kog je optužila za silovanje, nekadašnja glumica Merima Isaković, koja je takođe optužila Lečića za seksualno uznemiravanje i pokušaj silovanja istakla je da je reakcija tužilaštva “tužna i žalosna”.

“Zapanjujuće je da Tužilaštvo praktično kaže da ne vidi potrebu da započne istraživački postupak. Žao mi je tužioca koji je odbio da sasluša ostale svedoke koji su se dobrovoljno javili, a uzeo je u obzir neke izjave Danijeline bivše komšinice iz detinjstva, za koju mi je Danijela rekla da se uopšte nije ni družila s njom”, kaže Isaković, a prenosi Danas.

Prema njenim rečima, očigledno je da je bilo pritisaka nad tužilaštvom, “ali, ako je neko izabrao da bude tužilac, treba da očekuje pritiske nasilnika i da ima jaku kičmu da im se odupre”.

Isaković ističe da je veoma tužno ako slučaj ne uđe u fazu istrage i dodaje da bi to bilo poražavajuće.

“Nisu saslušali ljude koji Danijelu poznaju, nikog od glumaca na koje im je ukazalo svedočenje dodatnih svedoka koji su bili očevici Lečićevog nasilnog ponašanja. Nisu saslušali ni kliničare iz Amerike koji su tokom godina radili sa Danijelom, a od kojih je jedan klinički psiholog žena našeg porekla, te su eto mogli da pričaju na srpskom. Tačno je da imaju gomilu materijala koji je trebalo ispitati, ali ga nisu ispitali. Ova odluka je tragedija morala i pravosuđa. Žao mi je naših ljudi i devojaka koji žive u takvoj sredini. Nadam se da će apelacioni postupak dovesti tužilaštvo na put istrage”, zaključuje Isaković.

Štajnfeld se u međuvremenu oglasila na Instagramu nakon što je Više javno tužilaštvo danas odbacilo njenu krivičnu prijavu protiv Lečića.

Ona je u objavi napisala da ne mora ništa nikom da dokazuje, i kako je navela, želi da žrtve imaju slobodu da prijave nasilje, kao i pravo na podršku.

„I jedna žrtva je previše, a ima ih nebrojeno. To mora da prestane. Zato ja neću stati“, napisala je glumica.

Tom prilikom je objavila i Meriminu izjavu o odluci tužilaštva.

“Odluka Višeg javnog tužilaštva da da odbaci krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića je tragedija morala i pravosuđa”, rekla je Isaković.