„Mere koje su bile na snazi tokom vikenda su smešne, one služe samo da se premosti vreme do naredne sednice Kriznog štaba“, kaže epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Podseća da je udruženje Ujedinjeni protiv kovida, čiji je član, objavilo spisak mera koje bi trebalo sada da budu na snazi, da su one radikalne i morale bi da traju najmanje dve nedelje.

Tokom prethodnog vikenda, počevši od subote u 12 sati do ponedeljka u 6 sati ujutru, mogle su da rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe.

U ski centrima ugostiteljski objekti nisu radili tokom celog vikenda, dok su od ustanova kulture, radila samo pozorišta.

Na pitanje kakav efekat možemo da očekujemo od tih mera, profesor Radovanović odgovora – gotovo nikakav.

“To je smešno. Tako parcijalne i kratkoročne mere služe samo da se odluka odloži za dva, tri dana – do naredne sednice, dok se opet ne pogode i dogovore šta će. Epidemiološki gledano to nema nikakvog smisla”, kaže Radovanović a prenosi portal Nova.rs.

Podseća da su Ujedinjeni protiv kovida, čiji je član, napisali šta bi trebalo uraditi.

Ovo udruženje je i pre poslednje sednice Kriznog štaba upozorilo da se Srbija nalazi u vrlo nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji i da bi morale da se primene mere zatvaranja.

Ujedinjeni protiv kovida predlažu sledeći paket mera: obustavljanje svih skupova i događaja, potpuna obustavu rada ugostiteljskih objekata (dozvoljena dostava na kućnu adresu), obustava svih sportskih i kulturnih dešavanja, dozvoljen rad samo prehrambenim prodavnicama, rad od kuće, na otvorenom kretanje u grupama od dvoje (ne računajući decu ispod 12 godina), kućne posete samo urgentne prirode, rad vrtića i nižih razreda kao opcija za roditelje esencijalnih profesija, ostalo obrazovanje onlajn,gradski prevoz samo za esencijalna i neodložna putovanja, limitiran samo na sedeća mesta.

“To što bi sad trebalo da bude na snazi su radikalne mere mere. A da bi one dale efekat, morale bi da traju najamanje 14 dana” izričit je profesor Radovanović.

Kaže da je neobjašnjivo zbog čega je Krizni štab do sad bio toliko pasivan.

“Jasno je da su kod drugog talasa mere izostale zbog izbora, ali je neobjšanjivo što su u toku trećeg talasa bile skoro nikakve. Mere su bile blage i kad smo imali 8.000 obolelih dnevno, a sada imamo oko 4.000”, podseća dr Radovanović.

Poručuje da se “požar ne gasi sad kad se ovako razbuktao”.

“O tome je trebalo razmišljati u oktobru. Onda bismo imali mnogo manje obolelih i umrlih”, zaključuje epidemiolog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.