“Merama smo ugrozili građanska prava, ali bilo je nužno. Uvek smo vodili računa o opravdanosti…”

0
Beta - AP Photo/Markus Schreiber

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su mere uvedene tokom pandemije koronavirusa ograničile osnovna i demokratska prava građana, ali je istovremeno poručila da su doneta pravila bila nužna u takvim okolnostima, prenosi Jutranji list.

Kancelarka je u svom nedeljnom govoru naciji povodom Dana nemačkog ustava poručila da razume zabrinutosti građana ograničenjima uvedenim zbog pandemije.

“Vlada nije olako pristupila ograničavanju osnovnih građanskih prava i zato se ona moraju trajati što je moguće kraće”, rekla je Merkel.

“Ipak, ograničenja su bila nužna i uvek smo ih opravdavali, jer se osećamo odgovornim za dostojanstvo ljudi, kako je i navedeno u 1. članu našeg Osnovnog zakona”, dodala je Merkelova.

Takođe, premijerka je rekla da im Osnovni zakon nalaže i da spreče kolaps zdravstvenog sistema, što je “na sreću i postignuto”.

“Međutim, u trenutku kada se ograničenja ukidaju, mi moramo da opravdamo i zašto neke mere ostaju na sanzi, a druge ne. Takođe, uvek moramo voditi računa koliko su mere srazmerne”, rekla je Merkelova.  

Kancelarka je dodala da joj je drago da trenutna epidemiološka situacija omogućava organizovanje mnoge aktivnosti koje su prethodnih nedelja bile zabranjene ili ograničene.

Merkel je rekla da je pandemija koronavirusa stavila društvo pred posebne izazove, možda i najveće od donošenja Osnovnog zakona – nemačkog ustava iz 23. maja 1949. godine – i da je trenutno najvažnije poštovati njegova osnovna načela.

U Nemačkoj je do subote ujutro zabeleženo 177.700 slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega je preminulo 8.199. Takođe, tokom vikenda se nastavljaju protesti u više nemačkih gradova protiv mera koja je vlada uvela zbog pandemije koronavirusa, ali je posećenost demonstracijama znatno opala.