“Meni je svejedno da li ste opozicija ili vlast, oboren je rekord u broju novozaraženih, ovo nije politički virus…”

0
Beta - AP Photo/Petr David Josek

U Češkoj je juče ponovo oboren dnevni rekord novozraženih virusom korona, 3.793 pozitivnih slučajeva a preminulo je 12 ljudi.

Ona je u poslednjih 14 dana druga najpogođenija zemlja koronom u Evropi posle Španije u kojoj je 325 novozaraženih na 100.000 stanovnika, dok je u Češkoj taj broj 282.

Trenutno je prema podacima Ministarstva zdravlja aktueizovanim u ponoć u Češkoj aktivnih 42.320 slučajeva, hospitalizovano je 1.134 obolelih, od kojih je prema procenama lekara stanje 221 pacijenta teško i na intenzivnoj su nezi ili na respiratoru. 

Od ukupno 78.051 zaraženih virusom korona od početka pandemije je preminulo 699 ljudi.

Nakon regionalnih i dopunskih izbora za trećinu Senata parlamenta, na kojima se glasalo juče popodne i danas pre podne, od ponedeljka će stupiti na snagu stanje krize zbog epidemije, za stepen blaže od vanrednog stanja, i nove oštrije mere kojima epidemiološki tim i novi ministar zdravlja Roman Primula nastoje da vrate epidemiju pod kontrolu.

“Meni je svejedno da li ste opozicija ili vladajuća koalicija. U ovom trenutku svi moramo zajedno da vučemo isto uže. Iz prostog razloga – Kovid -19 nije politički virus, on je tu i mi moramo na neki način da se s njim izborimo”, kazao je u petak na konferenciji za novinare ministar Primula.

Novi ministar zdravlja, virusolog i jedno vreme šef Kriznog štaba poznat po uspešnom prolećnom suzbijanju  pandemije, obećao je da se premijer Andrej Babiš neće više mešati u odluke epidemiološkog tima, kao što je to učinio krajem avgusta kada je sprečio prethodnog ministra zdravlja Adama Vojteha da vrati obavezno nošenje zaštitne maske.

Mere i čak oštrije uvedene kada se u septembru epidemija otrgla kontroli i dnevni prišraštaj novozraženih počeo da prelazi 2.000 i čak dostiže 3.000 ali sa zakašnjenjem od desetak dana.

Češka je pogođenija od svih svojih suseda i u poslednjih sedam dana ima devet puta više novozaraženih koronom na milion stanovnika nego Nemačka.