Memoari Vuka Draškovića; Ko vlada Vladom Srbije; Poslednje svedočenje Dobrice Ćosića – O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, danas pričati

0
Fotografija: Nebojša Babić

Ispašće, sudeći po naslovnim stranama Nedeljnika, da je pozno leto ili preuranjena jesen idealno vreme za objavljivanje memoara. Tako nakon Dobrice Ćosića u proteklom, u ovom, prvom septembarskom broju, na naslovnoj strani Nedeljnika je Vuk Drašković, čija će autobiografija takođe predstavljati svedočanstvo o jednom dobu, ako ne i o istoriji.

Sad je, valjda, dobar trenutak da primetimo: bolje da se krajem leta čitaju memoari nego da se puca i ratuje. Da kucnemo u drvo, ne deluje da će ovaj septembar biti crn ni sudbonosan onako kako bi neki jastrebovi to izvoleli, ali će svakako biti velikih priča i velikih tema. Ima ih i u novom broju Nedeljnika – od toga ko zaista vlada Srbijom, preko toga ko zaista vlada Evropom, pa sve do Bliskog istoka i Amerike…

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika, simboličnog broja 555

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

VUK – Posle 30 godina Vuk Drašković napisao je političke i lične memoare i predao ih izdavaču (Laguna). Nedeljnik prenosi delove ove praktično testamentarne knjige, koja će se za nekoliko dana naći u knjižarama, i koja predstavlja istorijski izvor prvog reda, sa svim najvažnijim ličnostima i događajima koji su oblikovali Srbiju kakvu i danas poznajemo

LALIĆ – “Da možemo da promenimo jednu stvar u istoriji, šta bi to bilo?”, pita glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika “Time machine”.

KO VLADA VLADOM – Kako je uloga predsednika vlade degradirana kroz srpsku istoriju? Ko je zapravo, od početka 20. veka vladao Srbijom? Čije principe Vučić danas koristi, na koga se ugleda? Veliko političko-istorijsko istraživanje u novom Nedeljniku.

SMAJLOVIĆ – “Ako je gospođa Marin feministkinja novog talasa, feminizam se mora redefinisati”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

ĆOSIĆ – Dela Dobrice Ćosića i dalje zauzimaju važna mesta u izlozima beogradskih knjižara, a u “Vremenu sa ocem” vidi se kako su nastajala, kako je autor tumačio njihove živote i trajanje. Vidi se i životni i literarni put Dobrice Ćosića. Uz dozvolu izdavača i autorke, novi Nedeljnik prenosi delove iz ovog bitnog, na trenutke potresnog svedočenja i korespondencije.

PETAR M. SEFEROVIĆ – Akademik, potpredsednik Evropskog udruženja kardiologa, jedan od naših najvećih naučnika u medicini i čovek koji je, kako kolege kažu, najzaslužniji za skok Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi, govori za Nedeljnik o fakultetima, srčanoj slabosti, SANU, studentima, Kliničkom centru Srbije…

PANTELIĆ – “Pred Evropom je nekoliko teških kriza koje imaju potencijal da prouzrokuju tektonske promene: energetska, migraciona, ekonomska, finansijska i bezbednosna”, piše Željko Pantelić u velikoj spoljnopolitičkoj analizi.