Melburn u potpunom karantinu narednih šest nedelja: “Neće raditi prodavnice i preduzeća, građani zabrinuti”

0
Foto: Profimedia

Melburn, drugi po veličini grad u Australiji, od danas je pod potpunim karantinom, koji će trajati šest nedelja pošto se vlasti bore sa drugim talasom koronavirusa, piše Rojters, a prenosi portal Nova.rs.

Tokom karantina većina radnji i preduzeća biće zatvorena, što je izazvalo zabrinutost stanovnika zbog nedostatka hrane, prenosi Rojters.

Od jutros su prazne ulice u gradu od pet miliona stanovnika, prestonice savezne države Viktorije, koja je u poslednja 24 sata prijavila 471 slučaj korona virusa i osam preminulih.

U Australiji sada ima ukupno oko 20.000 slučajeva kovida-19 i 255 preminulih, što je, međutim, i dalje manje od mnogih drugih razvijenih zemalja.

Međutim, pandemija u Viktoriji preti da se prelije u druge savezne države. Novi Južni Vels prijavio je u sredu 12 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 483. U drugim saveznim državama i teritorijama nije bilo prijavljenih slučajeva korona virusa.

“Jednom smo zaravnili krivu i ponovo ćemo to učiniti”, rekao je novinarima ministar zdravlja Greg Hunt.

Premijer Viktorije Danijel Endrus pozvao je građane Melburna, koji su već prošli kroz nedelje teških restriktivnih mera, da ostanu smireni usled porasta potražnje u supermarketima.