Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da su predsednik (Tramp) i drugi moćnici isprovociralii upad Trampovih pristalica u zgradu Kapitola 6. januara, što je po prvi put da je Mekonel javno izjavio da je Tramp barem delimično odogovoran za nasilje i nemire, prenosi Njujork tajms.

„Oni su hranjeni lažima“, rekao je Mekonel, aludirajući na pokušaje Trampa da poništi rezultate predsedničkih izbora na osnovu nedokazanih tvrdnji o „izbornim prevarama“.

„Isprovoirani su od strane predsednika i drugih moćnika. I pokušali su da iskoriste nasilje kako bi zaustavili prvi postupak savezne vlade koji im se nije svideo“, rekao je Mekonel.

Mekonel je primedbe izneo uoči inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena, ali i odlučivanja Senata o impičmentu protiv Trampa zbog optužbi da je „podstakao njegove pristalice na pobunu“.

Kako prenosi Njujork tajms, Mekonel još nije odlučio da li će glasati za opoziv predsednika. Da bi se Tramp proglasio krivim, potrebno je da se sedamnaest senatora iz redova republikanaca pridruže senatorma iz redova demokrata i glasaju za opoziv, što bi onemogućilo Trampovo kandidovanje za bilo koju javnu funkciju u budućnosti.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-470-od-14-januara/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.