Mekonahijev dirljiv govor u Beloj kući o pucnjavi u Teksasu: “Moramo prestati da okrivljujemo drugu stranu za sve što se dogodi”

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Oskarovac Metju Mekonahi sastao se se sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom pre nego što je izašao na podijum u Beloj kući i održao dirljiv govor o žrtvama pucnjave u njegovom rodnom Juvaldeu gde je 21 osoba, uključujući 19 dece, ubijena u lokalnoj školi.

Mekonahi je veoma detaljno govorio o deci i njihovim snovima koje su imali pre nego što su ubijeni.

“Neko je želeo da bude morski biolog, neko je spremao rečenice iz Biblije koje je trebalo da izgovori u crkvi naredne nedelje, a neko je želeo da ide u školu u Pariz. Još uvek možete osetiti šok koji potresa grad. Još uvek možete osetiit bol, poricanje, razočaranje, krivicu, tugu, bes…”, rekao je Mekonahi, prenosi CNN.

On je dodao da su posledice rana bile tolike da su neku od dece mogli da identifikuju samo na osnovu DNK testa.

“Usled ogromnih izlaznih rana koje su posledica pucnjave iz AR-15 puške, mnoga deca su mogla biti identifikovana samo putem DNK testa. Većina dece nije samo ubijena, već su njihova tela potpuno oskrnavljena. Psiholozi će biti preko potrebni ovde u Juvaldeu zbog toga u narednim godinama”, rekao je Mekonahi.

Mekonahi je zatim rekao da Amerikanci moraju dobro da sagledaju situaciju i zapitaju se šta su vrednosti kojima teže.

“Moramo prestati da uzvraćamo udarce i okrivljujemo drugu stranu za sve što se dogodi. Hajde da se dogovorimo oko toga koje vrednosti zastupa najveći broj Amerikanaca. Naročito je važan ovaj problem. Garantujem vam da mi nismo podeljeni i toliko drugačiji kao što nam govore”, dodao je on.

Mekonahi se ranije sastao sa zakonodavcima u Kapitol hilu kako bi razgovarao o reformi zakona o naoružanju.

On se prošle godine kandidovao za mesto guvernera Teksasa, ali je na kraju odustao. Rekao je da je to “put kojim trenutno ne želi da ide”.