Plan šefa Spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvida Mekalistera je da će se pregovori vlasti i opozicije odvijati u dve faze, navodi se u pismu koje je Mekalister uputio predsednici Skupštine Maji Gojković.

U pismu, u koje je list Danas imao uvid, navedeno je da će se prvo organizovati serija okruglih stolova u Skupštini kojima će kopredsedavati Maja Gojković i predstavnik EP, a osim parlamentarnih stranaka u dijalogu, ne isključuje se ni učešće stručnjaka, na primer iz OEBS-a.

Teme razgovora bile bi izborni uslovi, REM, birački spiskovi, finansiranje kampanje, posmatrači, dok bi se druga faza dijaloga odvijala posle izbora sa fokusom na međustranački dijalog i izgradnju poverenja u procedurama i praksama, prenosi Danas.

Precizira se da bi u okviru prve faze bila organizovana tri međustranačka dijaloga, u periodu od septembra do decembra, te „sproveden nadzor nad primenom eventualnih dogovora do održavanja izbora“.

Predloženo je da prvi sastanak bude održan 9. i 10. oktobra, na šta je, podsetimo, Gojković potvrdno odgovorila, dok se kao mogući rokovi za naredne sastanke u Mekalisterovom pismu navode sredina novembra i sredina decembra.

Što se druge faze dijaloga tiče, u dokumentu se ističe da bi to značilo nastavak dijaloga nakon izbora, kako bi se „fokusiralo na međustranački dijalog i izgradnju poverenja u procedurama i praksama Narodne skupštine, kao što je, na primer, Etički kodeks“. Mekalister smatra da bi navedena faza trebalo da počne u septembru naredne godine i da podrazumeva i „tehničku analizu“.

EP bi posredovao u takozvanom „Žan Mone“ formatu, što znači da „ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno“ i da nije dozvoljena medijska komunikacija učesnika dok se ne dođe do konkretnih rezultata.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.