TREĆI OKRUGLI STO VLASTI I OPOZICIJE U PONEDELJAK – Treći okrugli sto vlasti i opozicije biće održan u ponedeljak 19. avgusta, na FPN-u, a tema susreta biće „pristup medijima i njihova kontrola“.

Kako se navodi u pozivu organizatora, Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka, razgovor će početi u 10 sati, uvodom otvorenim za medije u kome će nalaze i preporuke predstavljati organizacije koje prate izbore, kao i medijska udruženja, a nastaviće se po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija.

Okrugli sto će biti posvećen problemima u medijskoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Prema agendi skupa, nakon uvodnih reči organizatora, predstavnici CRTA, CeSID, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa će predstaviti analize stanja u pristupu medijima i njihovoj kontroli u kontekstu izborne kampanje, kao i probleme koje je moguće rešiti do izbora.

Uvodni panel će biti sniman i emitovan preko ekrana u sobi za novinare.

ĐILAS O UČEŠĆU NA OKRUGLOM STOLU – Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da u ponedeljak neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, ali da ne spori drugima da prisustvuju tom razgovoru.

On je dodao da je pravi primer besmislice da se na sastanku raspravlja o slobodnim medijima, bez prisustva medija.

Đilas je na debati „Kako do pobede“ rekao da prethodni sastanak na Fakultetu političkih nauka nije bio konstruktivan, dodavši da ni šest meseci najboljih medija ne može da promeni ono što je stvarano sedam godina.

MEKALISTER KRAJEM AVGUSTA U BEOGRADU – Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister doći će u posetu Srbiji 25. i 26. avgusta, kada će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem a pozvao je na razgovore i predstavnike poslaničkih klubova u Skupštini Srbije, piše Blic.

Tokom prvog dana posete Beogradu, Mekalister će razgovarati sa predsednikom Vučićem, dok je drugog dana u planu sastanak sa poslaničkim grupama, kako vladajućim, tako i opozicionim.

Mekalister je posledni put u Srbiji bio početkom marta, kada je posetio i Beograd i Prištinu.

KOSOVSKA ZASTAVA PONOVO NA SRPSKOJ TVRĐAVI – Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović izjavio je da je prilikom obilaska tvrđave i crkve na Novom Brdu video da su nepoznate osobe tamo ponovo postavile zastavu Kosova.

Sa njim su bili i predstavnici policije, koji su rekli da će u skladu sa zakonom utvrditi dalje korake, rekao je Ivanović. 

Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo, kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole, gde 
su kosovski rimokatolici nedavno služili misu, juče su postavljene kosovske zastave koje su jutros bile uklonjene, da bi, po tvrdnji Ivanovića, večeras opet bile vraćene. 

HARADINAJ O DIJALOGU – Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine blokiran zbog teritorijalnih pretenzija Srbije prema Kosovu, a ne zbog kosovskih taksi na uvoz srpske robe.

Haradinaj je na Tviteru napisao i da je Kosovo suverena zemlja, međunarodno priznata u postojećim granicama, i da Srbija i srpska premijerka Ana Brnabić treba da prihvate tu činjenicu.

„Dijalog su blokirale teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu, a ne takse. Ali Kosovo je već suverena zemlja, međunarodno priznata u svojim postojećim granicama koje su nepovredive. Što pre Srbija i Brnabić prihvate tu činjenicu, to bolje za njih“, naveo je Haradinaj. 

TRAMP RAZMIŠLJA O POMILOVANJU RODA BLAGOJEVIĆA – Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da i dalje razmatra mogućnost da ublaži zatvorsku kaznu bivšem guverneru Ilinoisa Rodu Blagojeviću, čime bi se našao na slobodi.

Tramp je rekao novinarima da želi da sazna kakav stav o pomilovanju imaju Demokratska partija i njegova Republikanska.

Blagojević je bio član Demokratske partije i osuđen je na 14 godina zatvora zbog korupcije.

Tramp je izjavio da smatra da je dosadašnjih sedam godina provedenih iza rešetaka dovoljna kazna za Blagojevića.

AP podseća i da je Blagojević bio učesnik Trampove emisije „Slavni šegrt“.

PATOLOG: EPSTAJTN IZVRŠIO SAMOUBISTVO – Njujorški patolog je objavio da je smrt Džefrija Epstajna posledica samoubistva.

On je rekao da rezultati autopsije i ostali dokazi potvrđuju da se Epstajn (66) obesio u ćeliji federalnog zatvora u kojoj je čekao na suđenje za seks trafiking maloletnih devojaka.

Epstajn je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji 10. avgusta. Federalni sud na Menhetnu, gde se nalazio Epstajn, predmet je pojačane kontrole nakon njegovog samoubistva.

PREMINUO PITER FONDA – Američki glumac Piter Fonda koji se proslavio u kultnom filmu „Goli u sedlu“ (Easy Rider) iz 1969. godine, preminuo je u svom domu u Los Anđelesu u 80. godini, saopštila je njegova porodica.

Sin legendarnog holivudskog glumca Henrija Fonde, mlađi brat Džejn Fonde i otac Briždet Fonde, Piter Fonda je preminuo od posledica raka pluća, navodi se u saopštenju koje je potpisala njegova porodica.

„Tužna sam, on je bio moj mlađi voljeni brat i pričalica u porodici. Provela sam divne trenutke s njim poslednjih dana. Otišao je se osmehujući si“, navela je Džejn Fonda.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.