#MeToo na Arhitektonskom fakultetu: Otvaranje “Pandorine kutije” seksualnog uznemiravanja u akademskoj zajednici

0
Foto Printscreen/Newsmax Adria

Navodi o vređanju i seksualnom uznemiravanju studentkinja i studenata na Arhitektonskom fakultetu mogli bi da otvore “Pandorinu kutiju” različitih oblika verbalnog nasilja u akademskoj zajednici o čemu se dosad uglavnom ćutalo.

Na Instagram nalogu koji je napravljen ovim povodom pojavile su se anonimne ispovesti o seksualnom uznemiravanju na fakultetu, u okviru ankete, za koju su pokretači naveli da ima za cilj da se ovaj problem reši, jer kako tvrde, “svi iz pomenutog kabineta su bili upoznati sa situacijom, ali je reakcija izostala”.


Prema navodima iz ankete, u pitanju je jedan isti profesor, koji je godinama unazad poznat kao neko ko seksualno uznemirava studentkinje, a spominje se i jedan asistent. Neki profesora u anketi nazivaju “predatorom”, a navodi se da je davao neprimerene komentare seksualne konotacije, imao neprikladan fizički kontakt sa studentkinjama, od grljenja i maženja po kosi do flertovanja, a na jednom predavanju je, kako navode, prikazao pornografski sadržaj.


Posle glumice Milene Radulović i drugih devojaka koje su izašle u javnost i prekinule ćutanje o seksualnom nasilju, ali i slučajem Danijele Štajnfeld, i pre svega toga Marije Lukić iz Brusa, devojke i žene su u većoj meri nego ranije objavljivale svoje anonimne ispovesti uglavnom po društvenim mrežama.

Otvaranje teme seksualnog nasilja na Arhitektonskom fakultetu mogao bi da ohrabri i druge u akademskoj zajednici da prestanu da ćute i zataškavaju ovaj problem i ohrabre studentkinje i studente da prijave ovaj problem. Anonimne ispovesti studenata Arhitektnskog fakulteta mogu se pročitati na Instagram nalogu otvorenim za anketu.


Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu.

Jedna od prvih prijava u akademskoj zajednici bila je protiv profesora Nenada Prokića zbog seksualnog uznemiravanja koju je podnelo više studentkinja Fakuteta dramskih umetnosti. Prokić je tada rekao da nije dobio nikakvu opomenu od fakulteta, da je u pitanju osvetnička kampanja i da više i ne predaje na tom fakultetu.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica rekao je da se očekuje da policijski organi uskoro istraže ceo slučaj seksualnog uznemiravanja studentkinja na tom fakultetu, a da će tek posle toga uprava imati prava da suspenduje profesora. Do tada, kako kaže, optuženi profesor je isključen iz ispitnih obaveza.


Lojanica je rekao da je o svemu saznao iz medija i sa društvenih mreža da je to “za ceo kolektiv bila šokantna vest”.

“Da bi mogli da pokrenemo bilo kakvu proceduru potrebna nam je prijava. Prvi put juče u 16 sati je stigla prijava na adresu poverenika fakulteta i nije jedina, mislim da je u međuvremenu stiglo još prijava i sad fakultet ima otvoren put da postupi po službenoj dužnosti. Doneli smo odluku da komisija zameni pomenutog profesora na svim predispitnim i ispitnim obavezama i pokušamo da obezbedimo klimu da neće doci do dalje eskalacije ovakve situacije s jedne strane, a s druge da obezbedimo kontinuirano odvijanje ispitnog roka u interesu studenata. To je jedina mera koju smo mogli da primenimo dok nismo dobili prijavu”, rekao je Lojanica, preneli su mediji.


I Zaštitnik građana je pokrenuo postupak provere pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta i zatražio od uprave da ga u roku od 10 dana obaveste da šta je preduzeo ako je primio prijave i šta će preduzeti povodom navoda o seksualnom uznemiravanju. Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beograd.

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je, prema navodima iz medija, formiralo predmet povodom objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.