Medvedi zbunjeni prekinuli zimski san: Najtopliji januar ikada registrovan

0
Foto: Profimedia

Januar 2020. bio je najtopliji mesec januar na planeti, saopštila je evropska služba za klimatske promene Kopernikus.

U januaru je tako prosečna temperatura na planeti prešla za 0,03 stepena Celzijusa temperaturu iz januara 2016. koji je bio najtopliji do sada zabeležen januar i bio je za 0,77 stepeni Celzijusa topliji od meseca januara iz referentnog perioda 1981-2010, navodi se u saopštenju Kopernikusa.

Većina zona u svetu su beležile temperature više od prosečnih. Tako je u Evropi temperatura bila 3,1 stepen Celzijusa viša od proseka za referentni period 1981-2010.

U delu severoistočne Evrope, Skandinaviji i delu Rusije razlika je čak prešla šest stepeni u odnosu na period 1981-2010.

Zbog emisija gasova sa efektom staklene bašte nastale kao posledica ljudskih aktivnosti planeta je već jedan stepen Celzijusa toplija nego u predindustrijskoj eri, što ima razorne posledice širom sveta.

Sadašnjim tempom planeta bi mogla da dobije do četiri ili pet stepeni Celzijusa do kraja veka. Pariski sporazum iz 2015. predviđa da se zagrevanje ograniči na između 1,5 i dva stepena Celzijusa, međutim čak i ako oko 200 zemalja potpisnica sporazuma bude poštovalo svoje preuzete obaveze za smanjenje gasa sa efektom staklene bašte, zagrevanje bi moglo da pređe tri stepena Celzijusa.

(Beta)