Ruski premijer Dmitrij Medvedev danas boravi u Beogradu, a svečani doček mu je priređen ispred Palate „Srbija“.

Ruski premijer je prisustvovao i vojnoj vežbi povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Medvedev je na beogradski aerodrom sleteo oko 12 sati, a dočekala ga je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kako su objavili mediji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pripremio je za ruskog premijera poklon – ikonu Svetog arhangela Mihaila.

Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Medvedev prisustvovao je prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“.

Foto: Tanjug

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je na početku razgovora sa premijerkom Anom Brnabić da je njegova poseta prilika da se razmotri kako se odvijaju odnosi dve zemlje.

„Veoma mi je drago da posle deset godina ponovo posetim vašu prijateljsku zemlju na naš zajednički praznik – 75 godina od oslobođenja Beograda“, rekao je Medvedev. 

Brnabić je gostu poželela dobrodošlicu.

Foto: Tanjug

„Nama je velika čast što smo ove godine ugostili predsednika Vladimira Putina i vaša poseta samo potvrđuje nivo odnosa koji imaju Srbija i Rusija“, navela je Brnabić.

Ruski premijer je posetio i Dom narodne Skupštine, gde se obratio narodnim poslanicima i rekao da Rusija podržava Srbiju i da je spremna da joj pruži svaku pomoć u očuvanju njenog teritorijalnog suverentita i integriteta, napominući da je Rusija samo za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezednosti.

„Želimo stabilan Balkan i saradnju sa svim zemljama na Balkanu“, rekao je Medvedev u obraćanju u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je i pre deset godina bio u Srbiji, dodajući da su i tada odnosi bili na visokom nivou, prijateljski, ali i da su i dalje u usponu i karakteriše ih međusobno veliko razumevanje.

„Visoko cenimo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji uprkos velikim pritiscima“, rekao je Medvedev.

Foto: Tanjug

On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije Ana Brnabić kako bi bio potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.

Govoreći o Evropskoj uniji, on je rekao da ne treba zemljama nametati izbor između Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa sopstvenim interesima.

On je rekao i da je Rusija zainteresovana za partnerski odnos sa EU, zasnovan na obostranom poštovanju.

Govoreći o savezništvu u dva svetska rata, Medvedev je rekao da je Rusija zahvalna Srbiji što čuva uspomenu na njene heroje koji su ginuli u Beogradskoj operaciji, pružajući ovde pomoć i u drugim ratnim operacijama.

On je rekao da je oslobođenje Beograda bilo važno za Evropu ali i za ceo svet, svojim doprinosom u pobedi nad fašizmom.

Sastanak „u četiri oka“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva počeo je oko 17.40 sati u Palati Srbija.

Vučić i Medvedev razgovarali su na ruskom i u otvorenom delu za javnost.

Vučić je zahvalio na stavu koji Rusija ima po pitanju Kosova, dok je Medvedev rekao da je atmosfera tokom njegovog govora u Skupštini Srbije bila prijateljska.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksakadnar Vučić ocenio je, nakon susreta sa Medvedevim, da su odnosi Srbije i Rusije najjači u poslednjih nekoliko decenija i da se ta saradnja razvija u svim oblastima, pre svega u trgovini, kao i da Srbija u političkom smislu uvek može da računa na Rusiju.

Posle potpsivanja međuvladinih sporazuma sa Rusijom,Vučić je istakao važnost trgovinskih odnosa i u tom kontekstu pomenuo i sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom trgovinskom unijom, koji će biti potpisan sledećeg petka.

Najavio je da će taj sporazum doneti mnogo više posla.

On je rekao da trgovinska razmena dve zemlje raste i da je ove godine razmena bila viša od dve milijarde evra, kao i da Srbija najviše poljoprivrednih proizvoda izvozi u Rusiju i da on iznosi 350 miliona evra godišnje.

Vučić je dodao da će Srbija u Rusiju izvoziti 90.000 litara vinjaka i da će od toga mnogi živeti.

„Oni će moći da probaju srpski vinjak, 90.000 litara srpskog vinjaka, a ja mislim da je taj vinjak mnogo bolji od brojnih i različith vrsta francuskog konjaka… Samo se vi meni smejte, ja sam sasvim ozbiljan kada to govorim“, rekao je Vučić.

Istakao je da trgovisnki razmena Srbije i Rusije raste i da se taj trend nastavlja.

Vlade Srbije i Rusije razmenile su više sporazuma, među kojima je i sporazum i sporazum o vraćanju Srbiji lista Miroslavljevog jevanđelja, koje je u vlasništvu Rusije.

Ministri i predstavnici dve vlade raznenili su i sporazum o osnivanje kulturno informativnih cenatara, o modernizaciji železničke pruge ka Crnoj Gori, kao i sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Srbiji.

Razmenjeni su i sporazumi u oblasti prosvete, zaštite bilja, privrede i inovacija, među kojima je i sporazum o izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacija.

Razmenjen je i ugovor o saradnji carina dve zemlje.

Na kraju posete Medvedev je prisusvovao u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a pre toga se sastao i sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Komentara

 1. Kapisla
  19. oktobra 2019. 13:20

  Zar je Vucic poglavar Srpske pravoslavne crkve kada stranim drzavnicima poklanja verske slike, ikone i sl. Mislim da je poklon neukusan i neprikladan za ovakvog politicara. Po meni je bolje da je Medvedevu poklonio bure Srpske rakije ili sir od Magareceg mleka. Znaci nesto autohtono brendirano, Srpsko

  1. петар
   20. oktobra 2019. 08:26

   све си лепо рекао, али потез мора да буде наопак као и све остало у држави. таква политика на неки начин постаје аутохтона. нема ни сличне на планети. иначе, дао си идеју за поклон нашем патријарху приликом сусрета са њиховим, да спрема на време сир и ракију.

 2. MOŽDA SE PLAŠI BERMUDSKOG TROUGLA
  19. oktobra 2019. 17:00

  ILI MOŽDA BERMUDE POVEZUJE SA PRIČOM "CAR JE GO": A kako će da mu pokaže "Pobednika", koji bi im sada bio mnogo vidljiviji jer je na zemlji u horizontalnom položaju, kada AL AV-i ne podnosi da neko nosi čak ni bermude na javnom prostoru, a "Pobjednik" je go? https://www.nedeljnik.rs/foto-celicne-sajle-su-popucale-drzalo-ga-samo-devet-ostecenih-srafova-i-beton-kako-pobednik-sada-izgleda-u-ateljeu-u-smederevu/

 3. Vučić: Medvedev nije mogao da prepozna Beograd koliko se promenio A kako je mogao da razgleda Beograd kada su mu zatvoreni trgovi, ulice i trotoari zbog rekodestrukcije?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.