Medvedev: “Proces ulaska Moldavije u EU će trajati decenijama, a Rumunija lagano obigrava”

0
EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA

Proces ulaska Moldavije u Evropsku uniju će trajati decenijama, kaže zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Dodao je da bi toj zemlji bio olakšan pristup EU stvaranjem „nove velike Rumunije“, koja bi „progutala“ Moldaviju jer, prema njegovim rečima, rumunski političari već dugo „obigravaju“ oko Moldavije, piše Komersant, a prenosi N1.

Medvedev tvrdi da zvaničnici Rumunije otvoreno tragaju za različitim mogućnostima „legalnog preuzimanja“ Moldavije. Nije dao primere za te tvrdnje, ali kaže da je polovina moldavske populacije protiv takvog pripajanja.

Optužio je predsednicu Moldavije Maju Sandu da je „spremna da se odrekne državnosti u jednom potezu“ jer, kako tvrdi bivši ruski predsednik i premijer, ona ima i rumunsko državljanstvo i obećana joj je visoka pozicija u „novoj velikoj Rumuniji“.

„U pokušaju da zadovolje svoje nove gospodare, spremni su da se pridruže evropskim sankcijama protiv Rusije. Pa, neka pokušaju. U tom slučaju mogu biti sigurni da od nas ne da neće dobiti energente po visokoj ceni, nego ih neće dobiti uopšte“, zaključio je Medvedev.

Podsetimo, na samitu EU 23. juna je odlučeno da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata.