Medvedev posetio istok Ukrajine

0
EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA

(Beta-AFP) – Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev posetio je danas zajedno sa nekoliko ruskih visokih zvaničnika proruski separatistički region na istoku Ukrajine, pozivajući na dalje bliske veze sa Moskvom.

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posetila istočnu Ukrajinu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Medvedev je rekao da je imao “razgovore o prioritetnim merama koje treba preduzeti da bi se obezbedila bezbednost republika Donbasa, po instrukcijama ruskog predsednika Vladimira Putina”, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

“Posebna pažnja je posvećena uskladjivanju zakonodavstva” separatističkih regiona sa zakonodavstvom Rusije, kao i popravci infrastrukture i pripremi za početak školske godine, dodaje se u saopštenju.

Pored Medvedeva, u delegaciji su bili zamenik šefa ruske predsedničke administracije Sergej Kirijenko, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev i šef bezbednosnih službi (FSB) Aleksandar Bortnikov.

Medvedev, koji je bio predsednik od 2008. do 2012. godine, a zatim premijer od 2012. do 2020. godine, trenutno je zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti.

On se sastao sa separatističkim liderom Luganjska Leonidom Pasečnikom i liderom susednog regiona Donjecka Denisom Pušilinom.

Putovanje Medvedeva dolazi u vreme kada se sumnja da Moskva priprema pripajanje velikih delova Ukrajine.