Medvedev: “O jačanju NATO-a na granici sa Rusijom se više ne može govoriti figurativno, moramo da budemo spremni”

0
EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA

Zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da se o jačanju prisustva trupa NATO-a na granici sa Rusijom više ne može govoriti figurativno i da Moskva treba da bude spremna za moguće agresivne akcije, prenosi agencija Tas, a piše Rojters.

Medvedev je upozorio je prošle nedelje NATO da će Rusija, ako se Švedska i Finska pridruže vojnoj alijansi koju predvode SAD, rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u Kalinjingradu, gradu steršnjenom između Poljske i Litvanije.

Podsetimo, prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je počela nova faza borbi u Ukrajini i da će biti „veoma važan momenat cele operacije“, prenosi CNN.

„Ova operacija na istoku Ukrajine usmerena je, kao što je najavljeno od samog početka da potpuno oslobodi republike Donjeck i Lugansk. Još jedna faza ove operacije počinje i siguran sam da će to biti veoma važan momenat cele ove operacije“, rekao je Lavrov u video intervjuu za Indija Tudej.

Upitan više puta da li Rusija planira da koristi nuklearno oružje u Ukrajini, Lavrov je rekao da ti navodi stižu s ukrajinske strane, posebno od predsednika Volodimira Zelenskog i da je Rusija tokom istorije bila protiv upotrebe nuklearnog oružja.

„Nikad nismo to pominjali“, rekao je Lavrov, osvrćući se na komentare Zelenskog da bi Rusija mogla da iskoristi nuklearno oružje u Ukrajini.

„Kad su Sovjetski Savez i SAD 1987. godine, odnosno, Gorbačov i Regan odlučili da imaju posebnu odgovornost za mir na ovoj planeti, potpisali su deklaraciju da ne bi moglo da bude pobednika u nuklearnom ratu i stoga nuklearni rat ne sme da bude započet“, rekao je na ponovo postavljeno pitanje Lavrov.

Odgovarajući na pitanje o civilnim žrtvama u Ukrajini, Lavrov je rekao da „imaju svoj zakon, koji brani vojsci da radi bilo šta što nije dozvoljeno međunarodnim pravom“.

Takođe je rekao da su zločini počinjeni u Buči „inscenirani“.

Na pitanje o brodu „Moskva“, Lavrov je pitanje uputio na rusko Ministarstvo odbrane.