MEDVEDEV UOČI POSETE BEOGRADU – Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je Rusija protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana i ponovio stav Rusije o Kosovu – da je osnov za rešenje tog pitanja Rezolucija Sveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Medvedev je uoči posete Beogradu za „Večernje novosti“ rekao da Rusija vidi procese koji se odvijaju i pritiske koji se vrše iz Prištine, pogotovo pošto su tamo, kako je rekao, „koliko razume na vlast došli ultranacionalisti zbog čega treba pažljivo pratiti šta se dešava, „pošto je očigledno da Balkan i dalje ostaje nemiran region“. 

„Ni u kom slučaju ne smemo dopustiti ponavljanje bilo kojih manifestacija nasilja, pokušaja da se jednostrano prekroji mapa Balkana ili bilo koje druge akcije koje mogu da rezultiraju humanitarnom katastrofom“, rekao je Medvedev.

VESIĆ O INCIDENTU POSLE PROMOCIJE NJEGOVE KNJIGE – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da nikada u životu nije imao obezbeđenje, a da je iz galerije Progres izašao sa ljdima koji su obezbeđivali promociju njegove knjige kako bi izbegao linčovanje.

Vesić je u autorskom tekstu za „Blic“ napisao da ulicama Beograda šeta slobodno, za razliku od predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća, koji beogradskim ulicama šeta sa kriminalcima. 

On je Bastaća pozvao da „slobodno proba da ga ošamari“ i naveo da je Bastać „čovek kome trebaju incidenti“. 

„Neka dođe, ali sam, bez kriminalaca oko njega. Pa ćemo da vidimo kako će da prođe“, naveo je Vesić. 

ĐILAS: REŽIM SE RASPADA – Novac građana Srbije treba ulagati u ljude, a ne u stadione, da bi lekari, sestre, učiteljice, vaspitačice i drugi imali pristojne zarade od kojih njihove porodice mogu da žive, a ne da i mladi i oni stariji beže u inostranstvo, izjavio je u Mladenovcu predsednik Stranke Slobode i pravde Dragan Đilas.

„Ovaj režim se raspada pa je aktuelna vlast veoma agresivna prema onima koji drugačije misle, ili imaju svoj stav. Zato treba da se borimo za jake i stabilne institucije koje će garantovati prava i slobode svim građanima. Dakle, neće biti revanšizma, ali će biti pravde“, rekao je Đilas. 

On je kazao i da se ne može znati kakav će biti odgovor režima na bojkot, ali da će se Srbija za slobodu izboriti uprkos ogromnoj agresiji koju režim generiše. 

„Baviti se politikom je privilegija, a Ivo Andrić kaže ‘život nam vraća onoliko koliko mi dajemo’, zato pokažimo koliko mi dajemo“, rekao je Đilas.

„KRUŠIK“: KOMERCIJALNI UGOVORI SU POSLOVNA TAJNA – „U skladu sa zakonskom i podzakonskom regulativom i internim pravilnikom o zaštiti tajnosti podataka u HK „Krušik“ a.d. Valjevo komercijalni ugovori smatraju se poslovnom tajnom“, oglasilo se saopštenjem rukovodstvo valjevske fabrike.

Kako je navedeno u saopštenju, rukovodstvo želi su da se oglasi povodom informacija u javnosti koje su, tvrde, izvučene iz konteksta i koje se, kako kažu, na pogrešan način interpretiraju.

„Objavljivanjem dokumentacije na domaćim i stranim internet portalima (ugovori sa različitim kupcima sa podacima o tehničkim karakteristikama, cenama i modelima proizvoda, slike sa utovara robe, slike magacina u krugu fabrike, slike unutrašnjosti fabrike, interni izveštaji proizvodnje i dr.) naneta je ozbiljna šteta Holding korporaciji „Krušik“ a.d. Valjevo kako sa aspekta bezbednosti fabrike i zaposlenih u njoj, tako i sa aspekta činjenja dostupnim svih bitnih podataka (cene, tehničke katakteristike i sl.) nelojalnoj konkurenciji čime se pokušava oslabiti pozicija Krušika na svetskom tržištu“, stoji u saopštenju.

MAJA KOCIJANČIČ ODGOVORILA VUČIĆU – Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič odgovorila je na Tviteru na pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji joj je pisao u vezi sa navodnim trovanjem članova CIK.

„Dragi predsedniče Vučiću, hvala vam na Tviter pismu. EU trenutno čeka rezultate istrage“, napisala je Maja Kocijančič i dodala da misija EU za praćenje izbora na Kosovu s pažnjom prati slučaj.

Predsednik Vučić je ranije uputio pismo portparolki visoke predstavnice EU Maji Kocijančič, objavljeno na nalogu na Tviteru, u kome od nje traži da kaže da li su Srbi trovali Albance antraksom i novičokom, i da, ako to nije istina javno, kaže ko je izmislio tu priču.

POVREĐENI I UHAPŠENI NA PROTESTIMA U BARSELONI – Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je tokom nekoliko dana protesta u Barseloni privedeno 128 osoba i dodalo da je 207 policajaca povređeno.

Ministarstvo je upozorilo katalonske separatiste koji pribegavaju nasilju da će se zakon „primenjivati svom snagom“ i da im preti zatvorska kazna do šest godina za napade na policiju.

Privremeni ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Malaska rekao da će španska država „primeniti krivični zakon svom snagom nad nasilnim separatizmom“. 

U Barseloni se okupilo oko 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije na protestu protiv osuđujućih presuda svojim čelnicima i tražeći otcepljenje od Španije, podatak je gradske policije. U blizini zgrade španske nacionalne policije demonstranti pale kontejnere, bačen je suzavac, a više ljudi je privedeno.

ERDOGAN: NASTAVIĆEMO OFANZIVU U SIRIJI U UTORAK, AKO SE KURDI NE POVUKU – Turski lider Redžep Tajip Erdogan upozorio je da će nastaviti ofanzivu na severoistoku Sirije u utorak uveče, ako se dotle kurdske snage ne povuku sa tog područja kako je dogovoreno.

„Ako obećanja budu ispunjena do utorka uveče, onda je rešeno pitanje zone bezbednosti. Ako do toga ne dođe, onda će biti nastavljena (vojna) operacija“, rekao je Erdogan novinarima. 

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je posle razgovora sa Erdoganom u Ankari da se Turska složila da bude uvedeno petodnevno primirje u Siriji.

Pens je dodao da je dogovorena pauza od 120 sati u vojnim operacijama, da bi se dozvolilo povlačenje sirijskih Kurda, koji su saveznici SAD u borbi protiv Islamske države.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom dobio uveravanja da će poštovati primirje u Siriji, koje je počelo u četvrtak uveče.

„Upravo sam razgovarao sa Erdoganom… On zaista želi da primirje ili prekid vatre funkcioniše“, naveo je Tramp na Tviteru i dodao da to isto žele i sirijski Kurdi. 

DŽONSON UOČI GLASANJA O BREGZITU – Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da boljeg rešenja nema od postignutog sporazuma o Bregzitu, uoči današnjeg glasanja u parlamentu.

Džonson je imao niz sastanaka pošto ostaje neizvesno da li će britanski parlament prihvatiti novi sporazum o istupanju zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU).

„Pozivam sve da zamisle da smo sutra uveče rešili sve, uz poštovanje volje naroda. Tako ćemo imati priliku da idemo dalje“, rekao je Džonson za BBC.

Britanski parlament danas će održati vanrednu sednicu na kojoj će glasati o novom sporazumu o Bregzitu koji predviđen 31. oktobra.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Tagovi

Komentara

  1. PRES LAGANJE KOCKICE I VUČIĆDLAKA
    19. oktobra 2019. 10:17

    re: Vesić "Ugovor nakon preslaganja kocki" VIŠKOVA RADOVA??? : Putem medija se pretvara da je pošten po uzoru na Vučićdlaka. "... tvrdim da će izvođaču biti plaćeno manje od 768 miliona dinara, znači još manje nego što je pisalo u prvom ugovoru jer ima više manjkova radova nego što ima viškova radova."

  2. re: Centar Beograda zatvoren dva dana Pa, postoji metro, a u krajnjem slučaju postoje teleportacija i leteći automobili, zar ne?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.