Međunarodni kongres onkologa prvi put virtuelno u Novom Sadu

0

Novosadski onkološki kongres, NOVI SAD ONCOLOGY CONGRESS NSOC, nastao je pre 11 goodina, kao Francusko-srpski onkološki kongres, a plod je saradnje Prof. Dr Jean Pierre Lotz-a direktora onkologije bolnice Tenon u Parizu i Prof. Dr Darjane Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Do sada je uspešno održano deset kongresa, koji su tematski pokrivali sve najvažnije i najaktuelnije teme u onkologiji.

Od 2009. godine do danas, Novi Sad je tim povodom, posetilo više od 60 eminentnih francuskih stručnjaka iz oblasti onkologije kao i preko 140 stranih predavača iz regiona, Evrope i Sjedinjenih Američkih država i veliki broj vodećih srpskih onkologa. Od skromnih početaka i prvih kongresa kojima je prisustvovalo oko 80 lekara, NSOC je prerastao u vodeći onkološki kongres u Srbiji sa po 300 registrovanih učesnika koliko ih je zabeleženo poslednjih nekoliko godina. Organizaciju kongresa tokom godina preuzeo je tim mlađih lekara sa Instituta za onkologiju Vojvodine na čelu sa Prof. Dr Lazarom Popovićem, a 2019. kongres je obeležio desetogodišnji jubilej: deset godina ostvarivanja, saradnje, nauke, edukacije, entuzijazma i prijateljstva.

Ovog septembra, u svetlu epidemiološke situacije COVID 19 u celom svetu i po ugledu na sve vodeće kongrese, jedanaesti po redu NSOC se održava virtualno, kao jedan od prvih kongresa u našoj zemlji u ovakvom obliku.