Međunarodna konferencija auto industrije – važnost zelenih tehnologija za održivost poslovanja

  0

  Sredinom ove sedmice na Srebrnom jezeru održana je konferencija automobilske industrije koju tradicionalno organizuje Automobilski Klaster Srbije. Cilj ovog okupljanja bio je da podstakne umrežavanje i povezivanje privrede i naučnih i javnih institucija kako bi se postigao bolji razvoj čitave industrije i dosegao potrebni međunarodni kvalitet. Ove godine, fokus je bio na temama digitalne transformacije, zelene ekonomije i posledica pandemije COVID-19.

  Više od pedeset članova Automobilskog Klastera Srbije, koji čine proizvođači auto delova i opreme, imali su priliku da saznaju više o trendovima u razvoju automobilske industrije i kako da u skladu sa tim povećaju svoje kapacitete i kompetentnost na međunarodnom tržištu.

  O važnosti tema ovogodišnje konferencije govorio je Igor Vijatov, direktor Automobilskog klastera Srbije: “Nastojimo da svake godine, prilikom organizacije ove konferencije, fokus stavimo na najaktuelnije teme u automobilskoj industriji. Sada smo zajedno sa GIZ-om našim članicama predstavili šta je održivost, šta su to zelene tehnologije, zašto je to dobro za njih  i zašto moraju da počnu da vode računa o tome.

  Saradnja između Automobilskog Klastera Srbije i projekta „Podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji“ koji u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovodi GIZ, traje već petnaest godina. Na koji način GIZ podržava automobilsku industriju obrazložio je vođa projekta Tomislav Knežević: „Naš cilj je da pomognemo kompanijama da reše sve one probleme sa kojima se susreću kako bi bili konkurentni na međunarodnim tržištima. Na početku to se u velikoj meri odnosilo na infrastrukturu kvaliteta, zatim na digitalnu transformaciju, a aktuelna tema kojom smo se bavili na ovoj skupštini, a i inače se njom bavimo u našim projektima sa Klasterom, je zelena transformacija, zelena agenda, odnosno šta to u stvari  znači za kompanije.

  Zelena agenda u kompanijama, kao i u malim preduzećima, je veoma važna, posebno kada je ekonomski rast brz. Učesnici konferencije imali su priliku da o tome saznaju od direktora kompanije „Leoni Srbija“  Pjerluiđija Gionea.  „Zelena agenda treba da se nalazi u planiranju poslovanja svake kompanije, a posebno je važna za mala i srednja preduzeća u Srbiji gde je rast ekonomije veoma brz. Stoga je sada rad između Privredne komore, Vlade, institucija i nas,  kao stranih investitora, veoma bitan, ali mala i srednja preduzeća moraju da prime poruku veoma jasno, moraju da krenu sada da bi poslovanje učinili održivim i dugotrajnim“, istakao je on.

  Cilj saradnje GIZ-a i automobilske industrije je da kompanije budu što kompetentnije na međunarodnom tržištu. Koncept te saradnje predstavio je Jurgen Kapenman, savetnik GIZ-a u Srbiji: „Cilj onoga što GIZ želi da postigne podrškom Auto Klasteru Srbije je da podigne svest o održivosti i njen ishod po industriju. Ono što je mnogo bitnije je da želimo da stvorimo podršku za mala, mikro i srednja preduzeća, kao i za kompanije. Prvo razmatramo šta rade na polju održivosti i kakvi su im kapaciteti, zatim im pomažemo da naprave bolju strukturu održivog menadžmenta unutar kompanija, a onda i da budu kompetentniji i bolje pripremljeni za međunarodne klijente i dobavljače.“

  Automobilski klaster Srbije, koji danas čini više od 50 internacionalnih i nacionalnih kompanija, nastavlja svoju misiju povezivanja i umrežavanja privrede, naučnih, razvojnih i javnih institucija radi bolje saradnje, pokretanja zajedničkih razvojnih projekata, dostizanja kvaliteta i jačanja konkurentnosti svojih članica na međunarodnom planu.