„Ako Beograd i Priština mogu da se dogovore oko susreta tet-a-tet, možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, koji bi bio povoljan po obe strane. Mogu da počnu time što će shvatiti da obe strane moraju da se odreknu nečega vrednog i da će biti ‘nezadovoljnika’ i u Srbiji i na Kosovu koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis. Takvi moraju da budu skrajnuti i suzdržani“, piše u tekstu za novi Nedeljnik Stiven Mejer, bivši zamenik šefa američke Međuagencijske radne grupe za Balkan.

On navodi da bi suština predloženog kompromisa „mogla da bude nešto poput ovoga“:

„Međunarodna granica trebalo bi da bude iscrtana na reci Ibar. Sve na severu pripada Srbiji, a sve južno pripada nezavisnom Kosovu. Većina Srba na Kosovu živi južno od Ibra, tako da bi oni Srbi koji ne žele da ostanu pod kontrolom Kosova mogli da se presele severno od Ibra, što bi organizovali i platili Ujedinjene nacije, OEBS, EU ili neka kombinacija ova tri činioca. Isto tako, svi Kosovari sa severa koji ne žele da žive pod srpskom kontrolom mogli bi da se presele na jug, na isti način kao i Srbi.“

Mejer piše da bi UN, OEBS, EU ili svi oni po dogovoru, uspostavili mehanizam koji bi periodično proveravao stanje stvari u preostalim srpskim zajednicama na jugu i kosovarskim zajednicama na severu, kako bi se postarali da oni nisu ni na koji način diskriminisani.

Mejer piše i da bi u duhu pravog kompromisa i pomirenja, takođe bilo razumno da se „dozvole referendumi u Preševskoj dolini, kako bi se videlo da li oni žele da se ujedine sa Kosovom, kao i u Republici Srpskoj, kako bi se videlo da li oni žele da se ujedine sa Srbijom“.

„Naravno, svako ujedinjenje zavisilo bi od referenduma koji bi takođe bili organizovani na Kosovu i u Srbiji“, piše između ostalog Mejer.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. decembra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju dva poklona: Knjigu “Stvari koje Srbi vole” i Mond diplomatik na srpskom jeziku

ISPRAVKA: U originalnoj objavi je pisalo da je Stiven Mejer „bivši šef CIA za Balkan“. Portal raskrinkavanje.ba je utvrdio da se ova titula u regionalnim medijima pogrešno pripisuje Stivenu Mejeru najranije od 2010. godine. Mejer je zapravo bio zamenik šefa za Međuagencijsku radnu grupu za Balkan. Izvinjavamo se čitaocima

Komentara

 1. Ja
  19. decembra 2019. 07:08

  A kako bi bilo da on shvati da treba da se odrekne nečega i da bude nezadovoljan. Recimo da se odrekne srpske teritorije Kosova i Metohije i da gleda u svoje dvorištš.

  1. Аха
   19. decembra 2019. 13:52

   Што се каже марш море. Полако забавиће се о свом јаду и већ се забављају. Ниједна окупација није трајала вечно па неће ни ова. Иначе ова небулоза делује као да ју је наручио Вучић као што и највероватније јесте. Џаба и њему, не познаје Србе као и овај му сарадник.

 2. djole
  19. decembra 2019. 10:47

  Drzave teritorije novokomponovanih nacija, u nasem okruzenju, postaju sve vece, a nasa teritorija postaje sve manja. Zasto bi granica morala da bude na Ibru? Oteli su nam granicu na Drini, granicu na Dunavu, granicu na Zrmanji, a sad ce da se, kobajagi, odobrovolje pa nam "daruju" nase. Sramota.

 3. Bogoljub
  19. decembra 2019. 12:08

  Da se setimo reči našeg uvaženog akademika, g. Bećkovića, Matije:„Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, zašto se toliko ustručavaju?“ Dakle, znaju oni vrlo doboro šta je čije, zuto i traže da damo. E pa eto - ne damo

  1. Dragana
   20. decembra 2019. 00:03

   Tako lepo i tako iskreno receno, svaka rec a posebno one 'ne damo'... Oni imaju svoju drzavu, van pameti je da otimaju nasu pa sve i da nijedan Srbin tamo ne opstane. Ako ne zele ziveti u Srbiji, onda molim lepo, pravac u Albaniju... Razmena teritorija moze, samo da vidimo koji deo Albanije mi da dobijemo...

 4. Anonimni
  19. decembra 2019. 12:23

  U ustavu Srbije lepo sve pise.. Nevidim razlog a ni nacin da se o granici teritorije Srbije dalje polemise..Mozda o nekoj sirokoj autonomiji u Juznoj Srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji..mozda o tome ..i ni korak dalje,po mom misljenju. Srpska čizma ce se vratiti na vekovne granice naše zemlje Srbije.

 5. Дракче
  20. decembra 2019. 17:17

  А што не би биле на Темзи, Мисисипија,..или Колораду ? Вратите се државама свог порекла, а оставите територију САД Индијанцима, тј. њиховим племенима Апачима, Сијуксима, Чирокима, ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.