“Među preminulima ima i mladih…”: Direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje kaže da je situacija u gradu nestabilna, ali pod kontrolom

2
Foto: Profimedia

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić ocenio je danas da je epidemiološka situacija u gradu nestabilna, ali pod kontrolom.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da se porast broja inficiranih korona virusom beleži poslednjih 20 dana, a da su glavni krivci za to brojni kontakti i nepoštovanje preporučenih mera.

“Dešavalo se da imamo jednog zaraženog koji je bio u kontaktu sa 84 osobe, od kojih su njih 24 bile pozitivne. Teško je samo ‘pohvatati’ sve kontakte, a gde je lečenje zaraženih i zaštita zdravstvenog sistema, radnika”, rekao je Spahić.

Naveo je da prethodna dva dana broj inficiranih i onih kojima je neophodno bolničko lečenje blago pada, ali da, zbog brojnih kontakata, očekuje još jedan talas pre nego situacija počne da se smiruje.

“Vladamo situacijom, ali pozivam gradjane da ostvaruju što manje kontakata. Ako mere koje smo danas doneli na sednici Kriznog štaba daju rezultate, nadam se da ćemo za 10 dana prepoloviti broj zaraženih, a za 14 do 20 dana da situaciju normalizujemo”, naveo je Spahić.

On je kazao da trenutno postoji “popriličan broj pacijenata”, ali da ne zna da li su svi kapaciteti Opšte bolnice popunjeni.

Prema poslednjim podacima ukupan broj zaraženih u Novom Pazaru, od početka epidemije, je 339 što, prema rečima Spahića, nije tako veliki broj ukoliko se u obzir uzme činjenica da je testirano više od 4.100 osoba.

Od posledica infekcije korona virusom umrlo je 14 žitelja Novog Pazara.

“Među preminulima ima i mladih, ali je karakteristično za sve da su imali i druga oboljenja. Najviše je bilo dijabetičara, potom onih sa hipertenzijom i poremećajem metabolizma. Nijedna osoba nije bila potpuno zdrava”, dodao je Spahić.

On je pozvao sve hronične bolesnike i one koji imaju simptome drugih bolesti da ne dolaze u Opštu bolnicu, već da kontaktiraju svoje izabrane lekare i redovno piju prepisanu terapiju.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Namjerno podmetnuto Bošnjacima Sandžaka da bi ih se lakše riješila Srbija!
    U BiH hapse samo Bošnjake zbog uvoza respiratpra dok u tzv rs sve pljačke vezane za pandemiju prolaze bez problema.

Comments are closed.