Međunarodni krivični sud u Hagu traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i najviših lidera Hamasa zbog ratnih zločina, objavio je BBC.

Kako je saopštio tužilac Međunarodnog krivičnog suda, na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala njegova kancelarija, on ima razumne osnove da veruje da Jahja Sinvar (šef Islamskog pokreta otpora „Hamas“ u Pojasu Gaze), Mohamed Diab Ibrahim AL-Masri, poznatijeg kao Deif (glavni komandant vojnog krila Hamasa, poznatog kao Brigade Al-Kasam) i Ismail Hanije (šef političkog biroa Hamasa) snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene na teritoriji Izraela i Države Palestina (u pojasu Gaze) od 7. oktobra 2023. godine, javlja N1.

Kao zločini su navedeni:

 • Istrebljenje kao zločin protiv čovečnosti
 • Ubistvo kao zločin protiv čovečnosti i kao ratni zločin
 • Uzimanje talaca kao ratni zločin
 • Silovanje i druga dela seksualnog nasilja kao zločini protiv čovečnosti, kao i ratni zločini u kontekstu zatočeništva;
 • Mučenje kao zločin protiv čovečnosti, a takođe i kao ratni zločin, u kontekstu zatočeništva;
 • Druga nehumana dela kao zločin protiv čovečnosti, u kontekstu zatočeništva;
 • Okrutno postupanje kao ratni zločin, u kontekstu zatočeništva;
 • Povreda ličnog dostojanstva kao ratni zločin,  u kontekstu zarobljeništva.

„Moja kancelarija tvrdi da su ratni zločini koji se navode u ovim prijavama počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa koji se odvija paralelno. Tvrdimo da su zločini protiv čovečnosti za koje se terete bili deo rasprostranjenog i sistematskog napada Hamasa i drugih naoružanih grupa na civilno stanovništvo Izraela . Neki od ovih zločina, po našoj proceni, traju i danas“, navodi se u njegovoj izjavi“, navodi se u saopštenju tužioca.

Kancelarija dalje tvrdida postoje razumni razlozi da se veruje da su Sinvar, Deif i Hanijer krivično odgovorni za ubistvo stotina izraelskih civila u napadima koje su izvršili pripadnici Hamasa (posebno njegovo vojno krilo, Brigade al-Kasam) i druge naoružane grupe 7. oktobra 2023. i uzimanje najmanje 245 talaca.

„Kao deo naših istraga, moja kancelarija je intervjuisala žrtve i preživele, uključujući bivše taoce i očevice sa šest glavnih lokacija napada…  Istraga se takođe oslanja na dokaze kao što su CCTV snimci, autentični audio, foto i video materijal, izjave pripadnika Hamasa, uključujući i navodne počinioce i dokaze veštaka“, rekao je tužilac Kan.

Odgovornost Netanjahua i Galanta

Na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala Kancelarija, Kan kaže da ima razumne osnove da veruje da Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, i Joav Galant, ministar odbrane Izraela, snose krivičnu odgovornost za sledeće ratne zločine i zločine protiv čovečanstva počinjeno na teritoriji Države Palestine (u pojasu Gaze) od najpre 8. oktobra 2023:

 • Izgladnjivanje civila kao način ratovanja, kao ratni zločin
 • Namerno nanošenje velike patnje ili teške telesne ili zdravstvene povrede ili okrutno postupanje kao ratni zločin
 • Namerno lišavanje života suprotno ili ubistvo kao ratni zločin
 • Namerno usmeravanje napada na civilno stanovništvo kao ratni zločin
 • Istrebljenje i/ili ubistvo, uključujući u kontekstu smrti uzrokovanih glađu, kao zločin protiv čovečnosti;
 • Progon kao zločin protiv čovečnosti;
 • Druga nehumana dela kao zločini protiv čovečnosti

„Ratni zločini koji se navode u ovim prijavama počinjeni su u  kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa (zajedno sa drugim palestinskim oružanim grupama) koji se odvija paralelno. Tvrdimo da su zločini protiv čovečnosti za koje se terete počinjeni kao deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada na palestinsko civilno stanovništvo u skladu sa državnom politikom. Ovi zločini, po našoj proceni, traju do danas“, rekao je tužilac.

Njegova kancelarija, navodi se dalje, tvrdi da dokazi koje su prikupili, uključujući intervjue sa preživelima i očevicima, proveren video, foto i audio materijal, satelitski snimci i izjave grupe navodnih počinilaca, pokazuju da je Izrael namerno i sistematski lišio civilno stanovništvo u svim delovima Gaza objekata neophodnih za ljudski opstanak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.