Međunarodni sud pravde treba danas da se izjasni o zahtevu za prekid vojne ofanzive u Pojasu Gaze i o palestinskim teritorijama razorenim posle više od sedam meseci rata između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa.

Međunarodni sud pravde, najviša sudska instanca UN, treba da se izjasni o zahtevu Južne Afrike da sud „odmah“ naredi prekid vatre u Pojasu Gaze. Južna Afrika optužuje Izrael za „genocid“ u toj enklavi.

Naređenja tog suda čije sedište je u Hagu su obavezujuća, ali sud nema sredstava da obezbedi njihovu primenu.

Izraelska vojska nastavila je danas bombardovanje i kopnene borbe u pojasu Gaze. Tokom noći izraelski ratni avioni nadletali su Gazu. Izraelska vojska je javila da su ispaljivane granate na njihove vojnike u centru te teritorije.

Ranije ove nedelje tužilac drugog suda, Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan zatražio je izdavanje naloga za hapšenje za izraelske vođe, uključujući premijera Benjamina Netanjahua i vođe palestinskog Hamasa uključujući i šefa tog islamističkog pokreta u Gazi Jahjua Sinuara.

Predsednik SAD Džo Bajden osudio je objavu tužioca Kana o nalogu za hapšenje Netanjahua, a izraelski premijer će se uskoro obratiti američkom Kongresu, objavio je sinoć vođa republikanske većine u donjem domu Kongresa Majk Džonson.

Rat u pojasu Gaze počeo je 7. oktobra posle napada koji su izveli komandosi Hamasa na izraelsko tle, kada je ubijeno više od 1.170 ljudi i oteto oko 250 talaca. U uzvratnoj kampanji Izraela u Gazi je poginulo 35.800 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja Hamasa, koji vlada Gazom.

Izraelska vojska je saopštila jutros da nastavlja svoje operacije u Džabaliji u pojasu Gaze i u istoimenom kampu za raseljene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.