Mediji: “Vučić planirao privatno da poseti Jasenovac, ali mu Vlada Hrvatske neće dozvoliti ulaz u zemlju”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Aleksandar Vučić, kako saznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Vladi, planirao je danas da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg lista, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatno da poseti Jasenovac, mesto na kojem se za vreme NDH nalazio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu.

Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatnu posetu Hrvatskoj i ako želi da može da mu se pridruži, a ako smatra da je potrebno, da će obavestiti i hrvatsku Vladu.

Ovde je, po oceni Vlade, očigledna bila namera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a onda bi predsednik Srbije mogao da igra žrtvu u svojoj zemlji jer mu Hrvati nisu dozvolili da uđe u zemlju.

“Nije poštovao nikakav protokol, hteo je sve da uradi bez procedure i pravila o diplomatskim odnosima. Hteo je da sa svojom TV ekipom pređe hrvatsku granicu i ovde radi šta je hteo”, rekao je sagovornik Jutarnjeg lista.

On je dodao da je Hrvatska nezavisna država u kojoj ne može svako da radi šta hoće

“Međutim, premijer Plenković i Vlada su jasno rekli ne. Mi smo nezavisna država, članica EU i NATO-a i on ovde ne može da radi šta hoće. U Hrvatskoj neće proći politika svesrpskog sveta”, rekao je on.

Vučić će očigledno morati da se zadovolji posetom Gradini u Republici Srpskoj, gde se svake godine obeležava stradanje Srba u Jasenovcu, a ako želi da pređe granicu, to mu neće biti dozvoljeno.

“Ovde nema dobre namere, nema akta koji bi doprineo normalizaciji odnosa. On nam ne daje podatke o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločine, jednostavno je htio da to uradi kao prije Oluje, ali smo mi u Vladi jasno rekli da je to ne dolazi u obzir”, poručila je hrvatska Vlada.