Mediji: “Vladiku Maksima sklanjaju sa fakulteta jer je kritikovao Vučića”

3
Foto privatna arhiva

Vladiku Maksima sklanjaju s Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta jer je kritikovao politiku Vučića o Kosovu, prenose mediji.

Nikola Selaković je za TV Pink rekao da kao blizak predsednikov saradnik i kao neko ko je u stalnim kontaktima sa SPC odgovorno tvrdi da predsednik Vučić ne zna ko je vladika Maksim i da mu nije poznato ni da je predavač na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, a još manje koji su razlozi za postupke koji se u medijima navode.

“Sa druge strane mogu da kažem, kao neko ko je bio prisutan na sednici koja je održana zajedno sa Saborom SPC i kojoj su prisustvovali Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, da se na toj sednici, koliko se sećam, vladika Maksim uopšte nije javljao za reč”, naveo je Selaković.

Dodaje da je jedna u nizu neistina, koje se u tom tekstu pojavljuju, da su sklonjeni kritičari politike predsednika Vučića na KiM, a da oni nisu ni učestvovali u tom razgovoru, nisu se ni čuli, a za neke od njih i ne zna da li su bili prisutni u sali gde je bio sastanak.

List Danas naveo je da je Sveti arhijerejski sinod SPC početkom juna odlučio da sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “ukloni” predavače – episkopa zapadnoameričkog Maksima i docenta Marka Vilotića.

Dodaje se da bi to moglo da ima političku pozadinu, jer je vladika Maksim bio među arhijerejima koji su javno, na posledenjem prijemu predsednika Aleksandra Vučića u patrijaršijskom salonu tokom majskog Sabora, javno kritikovao njegovu politiku na KiM.

3 KOMENTARA

Comments are closed.