Milorad Grčić podneo ostavku: “Upozoravam Vladu Srbije da se EPS već duže vreme bori sa lobijem koji bi da zatvori kopove i termoelektrane”

2
PrintScreen/YouTube/RTV Mag

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić podneo je “neopozivu ostavku na tu funkciju”, kako piše u pismu koje je uputio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, prenose mediji.

Kako navodi, prethodno je pismo prosledio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Ne znam nikoga ko nije grešio i probleme koji postoje, ali i uspehe koje smo ostvarili, mogu nabrajati danima. Umesto toga, kao odgovoran i čestit čovek, podnosim svoju ostavku, zbog onoga sto se u narodu zove objektivna odgovornost”, piše Grčić.

“Vodio sam EPS dd poplava koje su 2014. godine zadesile našu zemlju i osim ljudskih žrtava, koje su nemerljiv gubitak, u značajnom obimu devastirale elektroenergetski potencijal naše države, pa sve do zastrašujuće kampanje protiv rudarskog kompleksa i termoenergetskog sektora”, dodaje.

Istakao je, uz osećanje lične odgovornosti, da nije bilo dovoljno novih investicija, za šta smatra da je “lično odgovoran”. Takođe je naglasio i da je u poslednjih šest godina u EPS uloženo 2,36 milijardi evra.

“Pre nepunih šest godina investicije u EPS su stajale, ništa se nije radilo, sve je bilo u fiokama. Skoro svaki projekat je bio problematičan. Zasukali smo rukave, krenuli su pregovori i počeo je rad”, ističe Grčić.

On je naglasio i da nije protiv “zelene energije”, ali da je preduslov ulaganja u održive izvore energij stabilan sistem koji može da obezbedi sigurnost snabdevanja.

“EPS se već duže vreme bori sa lobijem koji bi Srbiju da baci na kolena, da zatvori kopove i termoelektrane. Rade to za tuđi interes, potpuno otvoreno. Skovali su planove da Srbija ostane bez struje, ali ih je zaustavio Aleksandar Vučić. Zahvaljujući podršci i zalaganju predsednika Srbije neće biti ugašeni blokovi A1 i A2 u TENT A, neće biti ugašena termoelektrana Kostolac A. Bio je plan da se ovi blokovi ugase najkasnije 2023. Biće urađene revitalizacije koje će im osigurati stabilan rad usaglašen sa svim merama zaštite životne sredine”, istakao je Grčić.

U zaključku pisma predsednici Vlade Srbije, Grčić je “upozorio da ukoliko gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast”.

“Gospođa Mihajlović radeći za svoje mentore iz zapadnih ambasada i svoje poslovne partnere, ne uništava samo jedno od najvažnijih ministarstava, ona potpuno razgrađuje naš celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor, koji je srce naše države”, zaključio je Grčić.

2 KOMENTARA

  1. И Вучићу и премијерки је одавно јасно да непрофесионалнију и неуспешнији Владу нису могли да изаберу. Али, и поред очигледних штета и пропуста, немају смелости да било кога “дегажирају” са места министра. О стварним разлозима ни гласа. А то са тзв. демократијом и одговорношћу људи на власти стварно нема никакве везе.

  2. Sve rečeno za ministarku je čista istina. Samo što o ministarkinim štetočinstvima niko ne sme ništa da kaže ni vladini ni nevladini mediji.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime