Mediji: “Mađarski general od petka na čelu Kfora, prvi komandant iz regiona”

0

(Beta) – Mađarski brigadni general Ferenc Kajari preuzeće u petak u Prištini komandu nad međunarodnom vojnom misijom na Kosovu, što će biti prvi put posle više od dve decenije od osnivanja da rukovodeće mesto u Kforu preuzme jedna država regiona.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Kajari će zameniti italijanskog kolegu Franka Federičija, kojem ističe mandat.

Mađarski general će biti 26. po redu komandant Kfora. On je sa svojim štabom već stigao u Prištinu, a ceremonija primopredaje dužnosti biće održana 15. novembra.

Od 2000. godine komandanti te misije bili su najčešće iz Italije – čak 12 puta. Prvi čovek Kfora je tri puta biran iz Francuske, sedam puta iz Nemačke i po jednom iz Velike Britanije, Norveške i Španije.

Portal navodi da Kajari važi za iskusnog obaveštajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim operacijama a na čelu međunarodnih vojnih snaga na Kosovu će biti do novembra 2022. godine.

Brigadni general Kajari je već bio angažovan na zadacima na Balkanu jer je 1996. godine bio oficir za vezu nacionalnog kontigenta pri mirovnim snagama IFOR u Bosni i Hercegovini. Osim toga, međunarodno i iskustvo u misijama sticao je i kada je 2004. godine bio savetnik EU u Darfuru, služio u misiji ISAF u Avganistanu, ili radio u NATO komandi u Norfoku, u Virdžiniji.

Početkom godine, kada je najavljeno da će Kajari preuzeti Kfor, mađarski general je bezbednosnu situaciju na Kosovu označio kao “mirnu ali krhku” i ocenio da se taj prostor i dalje suočava sa izazovima.

Kao glavne izazove on je naveo nepovoljnu ekonomsku situaciju, neuspeh vlasti da rade u punom mandatu, povratak militantnih religioznih ekstremista iz nekadašnje Islamske države, koji zajedno sa organizovanim kriminalnim grupama “utiču na značajan deo mlade nezaposlene populacije na Kosovu” i migrantsku krizu.

Kajari je dodao da, uprkos tome, očekuje da više zadataka ima iz oblasti diplomatije nego vojske, podsećajući da je povoljna bezbednosna situacija već doprinela da se broj međunarodnih snaga na Kosovu sa početnih 50.000 smanji na aktuelnih 3.800 ljudi.

“Mađarska je čelnu poziciju u Kfora ‘zaradila’ stalnim jačanjem svog prisustva na Kosovu a Kajari preuzima funkciju u momentu kada mađarski kontigent broji nešto manje od 400 ljudi, od okupno 3.800 pripadnika međunarodnih snaga”, navodi se u tekstu.

Severni susedi Srbije na Kosovu imaju treći najveći kontigent, odmah iz SAD (660) i Italije (628 ljudi) ali je njihova uloga veoma značajna jer formiraju takozvani Taktički rezervni bataljon koji se smatra ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine.