Finska je povukla sa tržišta dečje emajlirane šolje koje su iz Srbije, preko Hrvatske, uvezene u tu zemlju. Razlog je „rizik migracije olova sa oboda šolje“, objavio je RASFF – evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani, prenosi N1.

Finska je šolje poreklom iz Srbije povukla sa tržišta, a Švedska je, kako se navodi na portalu RASFF – obavestila nadležne.

Moguća migracija olova sa oboda dečije emajlirane šolje otkrivena je prilikom zvanične kontrole na tržištu.

Na sajtu RASFF se navodi da je reč o „potencijalnom riziku“.

Migracija olova i drugih teških metala odnosi se na ispuštanje teških metala iz proizvoda koji su, kao gotovi proizvodi, namenjeni da dolaze u kontakt sa hranom.

U Srbiji je ova materija regulisana Zakonom o predmetima opšte upotrebe i pratećim „Pravilnikom o materijalima i predmetima u kontaktu sa hranom uključujući i proizvode namenjene odojčadi i deci mlađoj od tri godine za olakšavanje hranjenja i sisanja, umirivanje i spavanje, kao i ambalažu za pakovanje hrane i predmeta opšte upotrebe“

Pravilnikom su propisane granične (maksimalne) vrednosti kada je reč o tome koliko gotovi proizvodi, pod određenim uslovima, smeju da otpuštaju olova i drugih teških metala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.