Mediji EU: “Avganistan je pobeda svetskog terorizma i poraz izvoza zapadnih vrednosti”

0

(Beta) – Munjevita pobeda ekstremnih islamista talibana u Avganistanu i munjeviti raspad od SAD i NATO podržavane lokalne vlasti predstavljaju nesumnjivu pobedu svetskog terorizma i “gorak poraz za Zapad koji je potpuno precenio sebe, neodoljivost svojih vrednosti i verovanja da svi žele da budu kao mi, bez obzira na istoriju, kulturu, identitet”, ocenjuje danas danski dnevnik Jiland posten.

Vrlo je slično mišljenje i drugih zapadnoevropskih medija i analitičara koji predočavaju i to da su sami Avganistanci, iako su imali ogromnu finansijsku i vojnu pomoć Zapada, ispustili sudbinsku priliku da u svojoj zemlji unište islamski fanatizam.

Francuski dnevnik “Mond” misli da su katastrofalne američke procene o snazi talibana dovele do strašnog udarca samoj vladi američkog predsednika Džozefa Bajdena, i staviše, kaže da su “SAD gurnule Avganistance u vučje čeljusti”.

Komentatori ukazuju i na to da su evropski saveznici Amerike, uprkos žrtvama, bili i sad su potpuno nemoćni da bilo šta učine, a velika briga i strah je u Evropskoj uniji sada od očekivane navale avganistanskih izbeglica.

Glavni urednik italijanskog lista “Republika” Mauricio Molinari zamera samom “avganistanskom narodu što se nije branio od navale talibana”.

“Avganistanci jasno nisu imali poverenje u svoju vladu, što znači da 20 godina ogromne strane pomoći nije bilo dovoljno da izazove odbojnost prema džihadu u toj zemlji”, kaže Molinari.

“Moramo imati na umu jaku lekciju o tome šta se dogodilo u Kabulu, a to je da džihadizam može biti iskorenjen samo ako muslimani u svojim zemljama nađu snagu i hrabrost da odbace džihadizam iz svojih opredeljenja i uverenja”, ističe urednik “Republike”.

Švajcarski dnevnik “Noje cirher cajtung” ukazuje na to da su se prozapadne avganistanske vlasti pre svega otimale oko uticaja s plemenskim vođama, umesto da udruže snage za bitku protiv talibana, dok su korupcija i loše upravljanje zemljom dokusurili ionako slabu državu.

Berlinski dnevnik “Tagesšpigel” smatra da će povratak talibana u Avganistanu “borbeni islamizam, međunarodni terorizam, proslaviti kao pobedu nad prezrenim, omraženim Zapadom… živo se radujući što je čak “veliki sotona” Amerika bačena na kolena uoči 20. godišnjice napada 11. septembra 2001″.

Ruski nezavisni list “Novaja gazeta” je mišljenja da je blic-krig talibana “pobeda terora… znači da će već od danas poraženi džihadisti početi da regrutuju nove borce preko društvenih mreža, a sve evropske obaveštajne službe moraju pažljivo početi da prevode i analiziraju propovedi petkom u džamijama”.

Za očekivati je, dodaje moskovski dnevnik, da u samom Avganistanu već počnu da se uspostavljaju centri za obuku terorista i njihovih uporišta, “a pod zastavom talibana, oni mogu očekivati vrlo udobne uslove”.

Francuski poslovnik dnevnik “Lezeko” ukazuje na činjenicu da je Kina uspostavila bitne veze s talibanima, ali “Peking talibanima kaže: ‘šerijat u redu’, Al-kaida nikako”.

“Lezeko” je mišljenja da je povratak talibana na vlast u Avganistanu “najteži poraz Zapada još od suecke krize 1956-e, a 1975, pošto je pao Sajgon, ni Brežnjev u SSSR-u, ni Mao u Kini nisu bili u stanju da izvuku dobitak i prednost iz poniženja Amerike… što neće biti slučaj s Kinom Si Đinpinga danas koji se već pojavljuje kao brana muslimanskom terorizmu”.