Mediji: “Članice EU se dogovorile o deklaraciji kojom potvrđuju privrženost proširenju”

0

(Beta) – Zemlje članice Evropske unije (EU) postigle su dogovor o tekstu deklaracije kojom potvrđuju privrženost procesu proširenja na Zapadni Balkan i naglašavaju važnost kapaciteta Unije da integriše nove članove, javila je večeras Radio-televizija Srbije (RTS).

Deklaracija koju bi lideri EU i Zapadnog Balkana trebalo da usvoje na samitu u Brdu kod Kranja u sredu plod je kompromisa između zemalja članica koje su tražile jasniju podršku prijemu tog regiona u EU i onih koje su prvobitno odbijale da u tekstu uopšte bude pomenuta reč proširenje, navodi RTS, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

“EU potvrđuje posvećenost procesu proširenja, na osnovu verodostojnih reformi, ispunjavanja striktnih i fer uslova, i po principu sopstvenih zasluga”, navodi se u tekstu u kojem piše i da EU mora da “zadrži i nastavi sopstveni razvoj, uključujući kapacitet da integriše nove članove”.

Iako je o tekstu deklaracije postignut dogovor, lideri EU bi mogli ponovo da otvore debatu o njenom sadržaju tokom samita, navodi RTS.

Više zemalja članica EU, uključujući Italiju, Nemačku, Austriju, Belgiju, tri baltičke zemlje i Višegradsku grupu, zatražilo je ambiciozniju podršku prijemu Zapadnog Balkana, od uobičajene formulacije o evropskoj perspektivi, a u nekim predlozima pominjan je i rok za prijem regiona do 2030. godine.

S druge strane, skeptične zemlje, među kojima su Danska, Holandija i Francuska, stavile su do znanja da će podršku proširenju prihvatiti jedino ako ona bude povezana sa strogom politikom uslovljavanja i ispunjavanjem reformi, uz naglasak da je spremnost EU da integriše nove članove bitan faktor u procesu, saznaje RTS.

U tekstu deklaracije EU od partnera na Zapadnom Balkanu očekuje da se drže principa i vrednosti EU, što uključuje i “primat demokratije, temeljnih prava i vladavine zakona”, i naglašava da su “snažno civilno društvo i nezavisni pluralistički mediji ključni za svaki demokratski sistem”.