Medicinski fakultet: “Ivermektin nije efikasan protiv korone, ne smanjuje smrtnost ni obolevanje…”:

0

Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu oglasio se povodom brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima u vezi sa primenom preparata “Ivermektin” u lečenju kovid infekcije.

Ivermektin, lek koji je poslednjih meseci u fokusu javnosti u Srbiji u kontekstu lečenja od korone, nije efikasan u borbi protiv ove zarazne bolesti, zaključak je Medicinskog fakulteta u Beogradu. Takođe, navodi se da nema pouzdanih dokaza o efektu Ivermektina na smanjenje smrtnosti i obolevanju od bolest.

Oni su naveli da je Medicinski fakultet smatrao da kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja treba da reaguje i priložili su ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju i Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

„Podsećamo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava“, navedeno je u saopštenju Dekanskog kolegijuma Medicinskog fakulteta.

Ekspertsko mišljenje Klinike za infektivne bolesti o “Ivermektinu” možete pogledati ovde, a stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju ovde.