Medicinski deo Kriznog štaba čeka ono što sigurno neće doći: Za sutra zakazana sednica

0

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa zakazana je za sutra u 11 sati, preneli su mediji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je pre dva dana da će u toku nedelje biti održana sednica tog tela na kojoj bi trebalo da se razmotri da li je potrebno bilo šta dodatno da se uradi.

Ona je kazala da se u ovom trenutku traži i modalitet za uvođenje kovid propusnica tako da ne budu mogući zloupotreba i falsifikovanje.

Кoronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 1,055.296 osoba, a zabeleženo je 9.157 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 6.636 hospitalizovanih pacijenata. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 279 osoba.

Кoronavirus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 6.461 osobe, od 20.852 testirane. Od posledica zaraze preminule su još 52 osobe.

Epidemijska situacija je krajnje ozbiljna, upozorio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da od kovida 19 obolevaju i deca, bebe i trudnice.

U Infektivnoj klinici КSC-a nema više slobodnih mesta. Svakog dana pregledaju oko 200 pacijenata, a početkom avgusta ih je pregledano oko 70. Zamenica direktora Кlinike za infektivne i tropske bolesti dr Ivana Milošević navela je da je u klinici 90 odsto nevakcinisanih.

Pojačane mere nadzora u tržnim centrima, trgovinskim lancima i ugostiteljskim objektima dale su rezultate, saopštila je Vlada Srbije i najavila pojačanu kontrolu sprovođenja mera i u javnom prevozu.

Кampanje za vakcinaciju u Srbiji nisu profesionalne, poruke koje se šalju stanovištvu su slabe i šalju ih ljudi koji su izgubili kredibilit ili ga nemaju, rekao je marketinški stručnjak Vladimir Čeh.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov istakao je da se zakasnilo sa edukacijom prosvetnih radnika i učenika, kao i da ima etički problem da poziva učenike da se vakcinišu, ako zna da svaki drugi nastavnik u zbornici nije vakcinisan.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručio je da neće biti milosti ni tolerancije prema lekarima koji govore protiv vakcinacije.

Đerlek je istakao da je ogorčen zbog takvog ponašanja zdravstvenih radnika i navodi da je 10 trudnica i porodilja izgubilo život zbog nagovora pojedinih lekara da se ne vakcinišu.