Medicinski brat u kovid odeljenju, trening u podrumu bolnice i otkucaji “prebrzi” za bavljenje sportom: Priča o Džavad Furogiju, Irancu “mekog srca”

0

Prvu medalju Srbiji na Olimpijskim igrama u Tokiju doneo je Damir Mikec. On je u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara došao do srebra. Bolji od srpskog predstavnika bio je jedino Iranac Džavad Forugi, koji je tako postao najstariji Iranac u istoriji Olimpijskih igara koji je osvojio medalju.

Forugi je inače, pored streljaštva, zaposlen i kao medicinski brat u jednoj teheranskoj bolnici. Kako je preneo ESPN, Farugi se tokom pandemije koronavirusa noćima starao o pacijentima sa teškom kliničkom slikom.

Iran je na početku pandemije bio među najpogođenijim državama. I sam Furogi je bio zaražen koronom, uspešno se oporavio, mada je bio u strahu da će se ponovo inficirati na poslu.

Ipak, posao mu nije odmogao u pohodu ka zlatnoj medalji na OI u Tokiju.

“Veoma sam srećan što sam osvojio medalju. Kao medicinski brat sam bio angažovan da pomožem teško obolelim pacijentima i bilo je jako stresno i teško. Poslednje dve godine sam naporno radio za ovaj uspeh”, rekao je Furogi.

Put do najviše stepenice olimpijskog postolja bio je malo verovatan. Rođen sa defektom zbog kog mu je srce rebrzo kucalo, Forugi nije mogao da se bavi većinom sportova koje su trenirali njegovi vršnjaci. Čak ni streljaštvo, koje zahteva usporen rad srca i smirenost nije bila opcija.

Kada je bolest stavljena pod kontrolu, zavole je streljaštvo. Kako je svojevremeno pričao, iz pištolja je naučio da puca u podrumu bolnice. Trenirao je nakon što je završio noćne smene i vremeno prešao u elitne strelce.