Sindikalni raskol među medicinskim sestrama i poruka Vučiću: “Zaštite nas…”

1
Foto: Profimedia

Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije (SMSTS) pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti zdravstvene radnike i omogući im slobodno sindikalno delovanje koje, kako smatraju u sindikatu, državne institucije ograničavaju.

Generalna sekretarka tog sindikata Slavica Dimitrijević kazala je na konferenciji za novinare da je do raskola došlo 2013. godine, kada je deo tadašnjeg rukovodstva nasilno uspeo da preuzme sindikat i njihove prostorije i sva prava.

Dodala je da je SMSTS taj problem pokušao da reši tužbom kojom su, između ostalog, zahtevali da im se prostorije vrate.

Nakon pet godina, 2018. godine, doneta je presuda u njihovu korist, ali su oni još uvek fizički sprečeni da uđu u svoje prostorije.

Takođe, sindikat zahteva da se upiše legitimno rukovodstvo u Poreskoj upravi koje je izabrano pravosnažno, da Ministarstvo rada dozvoli predsedniku sindikata Goranu Jovanoviću da promeni adresu sindikata, i da se plate sestara i lekara povećaju.

Osnivač sindikata Dragica Dašič napomenula je da se nikada neće rešiti problemi ako se ne shvati da je jedinstvo najbitnije i da ne bi trebalo dozvoliti da se sindikati razbiju ni spolja ni iznutra.

SMSTS je osnovan 2002. godine, dok je 2013. godine organizaciju činilo 35.000 radnika u zdravstvu.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.