Medicinska sestra davala fiziološki rastvor umesto vakcine protiv koronavirusa: Istraga u Nemačkoj i pozivi građanima da se ponovo vakcinišu…

0

Vlasti na severu Nemačke pozvale su više od 8.500 građana da ponovo prime vakcinu protiv koronavirusa nakon što je policijska istraga utvrdilao da im je medicinska sestra Crvenog krsta umesto vakcine navodno ubrizgala fiziološki rastvor, preneo je Rojters.

Sumnja se da je medicinska sestra tokom proleća u centru za vakcinaciju u Frizelndu, okrugu na severu Nemačke, ubrizgavala fiziološki rastvor onima koji su želeli da se vakcinišu umesto pravih doza vakcina protiv koronavirusa.

Iako je fiziološki rastvor bezopasan, većina ljudi koja se u Nemačkoj vakcinisala tokom marta i aprila – mesecima tokom kojih je medicinska sestra navodno davala fiziološki rastvor – pripada starijoj populaciji koja je podložnija zarazi koronavirusom i ima veći rizik od razvoja težih oblika bolesti.

Policijski istražitelj Peter Ber je rekao da na osnovu izjava svedoka postoji “osnovana sumnja za opasnost”.

“Motiv medicinske sestre nije jasan, ali je na društvenim mrežama već ranije izražavala skeptične stavove o vakcinama”, saopštili su iz policije.