Kompanije Mekdonalds, Koka-kola, Pepsiko, Starbaks i KFC napuštaju rusko tržište

1
EPA/JUSTIN LANE

Kompanija Mekdonalds je saopštila da privremeno zatvara svih svojih 850 restorana u Rusiji kao odgovor na invaziju zemlje na Ukrajinu. Najveći lanac brze hrane u svetu rekao jre da će nastaviti da plaća svojih 62.000 zaposlenih u Rusiji „koji su ulili svoje srce i dušu u naš brend Mekdonaldsa“.

Ali u otvorenom pismu zaposlenima, predsednik i izvršni direktor Mekdonaldsa Kris Kris Kempčinski rekao je da je zatvaranje tih prodavnica za sada prava stvar.

„Naše vrednosti znače da ne možemo da ignorišemo bespotrebnu ljudsku patnju koja se odvija u Ukrajini“, rekao je Kempčinski, a prenosi Los Anđeles tajms.

Kempčinski je rekao da je nemoguće znati kada će kompanija moći ponovo da otvori svoje prodavnice. Mekdonalds je takođe privremeno zatvorio 100 restorana u Ukrajini i nastaviće da isplaćuje zaradu tim zaposlenima.

Mekdonalds bi mogao da pretrpi veliki finansijski udarac zbog zatvaranja. U nedavnoj regulatornoj prijavi, kompanija sa sedištem u Čikagu je rekla da njeni restorani u Rusiji i Ukrajini doprinose sa devet odsto njenog godišnjeg prihoda, ili oko dve milijarde dolara.

Prethodnih dana izvršen je ogroman pritisak javnosti da se Mekdonalds i druge kompanije kao što su Koka-kola i Pepsiko koje su ostale na ruskom tržištu povuku. Mnoge korporacije su prestale sa radom u zemlji u znak protesta zbog invazije Ukrajine. Ubrzo nakon odluke kompanije Mekdonalds na isto su se odlučile i Koka-kola, te Starbaks i KFC.

Pepsiko je naknadno saopštio da će obustaviti svu prodaju u Rusiji pridruživši se brojnim zapadnim kompanijama koje su danas objavile slične odluke.

1 KOMENTAR

  1. Da napišete Mekdonalds bez navodnika sve bih vam oprostio, ali ovako …..Bože te sačuvaj.

Comments are closed.