Matija Bećković: Vučiću bi orden bolje stajao kad odbrani Kosovo, a ne ovako na neviđeno

2
Foto: Nedeljnik

Akademik Matija Bećković ponovio je u intervjuu Blicu svoju raniju izjavu da je Kosovo izgubljeno, ali da ga ne damo, dodajući da je ono vrednije od svega na svetu što bi nam za njega mogli dati. Komentarišući orden koji je Srpska pravoslavna crkva dodelila predsedniku Aleksandru Vučiću, Bećković kaže da bi orden Vučiću bolje stajao kada odbrani Kosovo.

“Uzrečica ‘Sve mu je ravno do Kosova’ znači da nam je Kosovo jedino važno”, rekao je akademik Matija Bećković u intervjuu za Blic.

Nedavnu ceremoniju proslave 800 godina autokefalije Srpske pravoslavne crkve opisao je sledećim rečima: “Mislio sam da je reč o proslavi osam stotina samostalnosti Srpske crkve, a ne osam godina kompromisa. Nadam se da su obavešteniji od mene da će se onaj odlikovani žrtvovati za Kosovo”.

Bećković i profesor Milo Lompar odbili su da dođu i da govore na ovoj ceremoniji, iako su bili najavljeni. Akademik kaže da nije razumeo zašto su njihova imena stavili u program iako su se na vreme izjasnili da neće učestvovati. Deo javnosti protumačio je njihovo odsustvo upravo kao znak neslaganja sa odlukom da se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odlikuje najvišim priznanjem SPC – ordenom Sv. Save prvog reda.

Iako ne isključuje mogućnost da je upravo ovo ordenovanje, kako je već takođe deo javnosti protumačio, bilo zapravo, “obavezivanje Vučića da ne uradi ono što eventualno namerava ili mu je u zadatku”, Bećković kaže da to nije isključeno.

“Ali orden bi mu bolje stajao kad odbrani Kosovo nego ovako unapred i na neviđeno”, dodaje Bećković.

2 KOMENTARA

  1. Ne deluju razumljivo ni politicke transformacije i stavovi ni Predsednika Srbije (sledbenika i djaka cetnickih vojvoda) ni okorelog cetnickog obozavaoca i monarhiste Akademika. Cudno je da im se razilaze stavovi. A i jedan i drugi znaju da brane neodbranjivo. Sasvim je jasno dokle su dosli sa odbranom Srba i velike Srbije i Predsednik i Akademija.

  2. Вучић је орден добио за: “залагање за јединство српског народа”, који са њим на челу никада није био разједињенији, “за неуморну борбу за целовитост Србије”, са сваком другом изјавом о разграничењу, о томе шта на Косову није српско,… итд., и “посебно за очување Косова и Метохије у њеним границама”, уз чији благослов су све институције Републике Србије предате под јурисдикцију тзв. државе Косово. У овој ситуацији сигурно и не може много да се учини, али то што је он чинио, са наведеним образложењима нема благе везе. уосталом, ако је тако, дајте бар један и Тадићу, да се човек не увреди.

Comments are closed.