Matić: Ukinut roming za zemlje Zapadnog Balkana

0

(Beta) – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić saopštila je da od danas, 1. jula zvanično počinje primena poslednje faze Sporazuma o romingu, koja označava snižavanje cena rominga u regionu Zapadnog Balkana na cene kao u nacionalnom saobraćaju i uvodjenje politike fer korišćenja.

”Od danas počinje primena “rome like home” tarifa za teritoriju Zapadnog Balkana. Korisnici će sada bez brige od potencijalno visokih računa za usluge mobilne telefonije, moći da razgovaraju, šalju SMS poruke i koriste mobilne podatke u okvirima mreža operatora u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji”, izjavila je Matić, a saopštilo je to Ministarstvo.

Matić je podsetila da je Sporazum zajednički korak regiona napred i da će doprineti jačoj ekonomskoj razmeni u svim sektorima.

Po ugledu na praksu Evropske Unije, uvedena je politika fer korišćenja. Ovim propisom se sprečava prekomerno korišćenje i zloupotreba kartice operatora jedne zemlje u drugoj zemlji.

Matić savetuje da se pre korišćenja usluga rominga, korisnici informišu kod svog operatora o svim detaljima mobilnog paketa koji koriste.