Matić: Srbija je spremna za otvaranje Paviljona na Svetskoj izložbi „Ekspo 2020 Dubai”

  0
  Tatjana Matić na Paviljonu Srbije

  Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i Generalna komesarka nastupa Srbije na Svetskoj izložbi ,,EKSPO 2020 Dubai’’ Tatjana Matić obišla je finalne radove na Paviljonu Republike Srbije i tom prilikom najavila da je Srbija spremna da dočeka mnogobrojne posetioce na svečanom otvaranju 1. oktobra.

  ”Kada sam poslednji put posetila Paviljon, on je još uvek bio u izgradnji. Veoma sam srećna i ponosna što danas vidim finalni proizvod napornog timskog rada. Sada je već sasvim jasno da će se Srbija na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi, za koju se predviđa da će je posetiti rekordnih 25 miliona posetilaca, predstaviti u svetlu moderne i otvorene zemlje, lidera u oblasti inovacija, kreativnih industrija, digitalizaciji i razvoju IT sektora, a sve u cilju podsticanja trajnog i održivog napretka za građane naše zemlje, razvijanje poslovnih prilika i privlačenja stranih inveseticija i turista”, rekla je Matić.

  Ana Ilić i Tatjana Matić na Paviljonu Srbije

  Centralno mesto predstavljanja naše zemlje na Svetskoj izložbi čini arhitektonski upečatljiv Paviljon, površine od gotovo 2.000 kvadrata, specijalno izgrađen za ovu priliku. Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

  Matić je dodala da je Paviljon u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore, te da će se Srbija nastupom na Svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja.

  Svetska izložba ,,Expo 2020 Dubai’’ biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, pod sloganom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”. Srbija će tokom šest meseci izložbe pod sloganom ,,Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.
  Predstavićemo zbog čega je Beograd proglašen za jedan od pet najkreativnih gradova sveta, zbog čega su organizatori Ekspo-a Srbiju prepoznali kao lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija i zbog čega nas nazivaju “Silicijumskom dolinom Balkana”.
  Inspiracija za nastup naše zemlje je revolucionarna Vinčanska kultura koja je bila centar ideja i stvaralaštava pre 7.000 godina.

  Na „EKSPO 2020 Dubai“, Srbije će predstaviti i inovaciju koja će sigurno zadiviti svet! Uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije i veštačke inteli-gencije, “oživećemo” u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru, a moći ćemo sa njim čak i da komuniciramo.

  U kreativnom delu programa dominiraće naši talentovani umetnici, koji su već prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni (Slobodan Trkulja, Goran Bregović, Stefan Milenković, Lena Kovačević, Sanja Kerkez, Jelena Gavrilović …), a sve uz veliku podršku naša dva nacionalna hrama kulture – Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta u Beogradu.