Najmanje 42 zatvorenika ubijeno je u tri različita zatvora u glavnom gradu brazilske savezne države Amazonas, i to samo dan nakon što je drugih 15 zatvorenika poginulo tokom međusobne u četiri zatvora u istom gradu.

Zvaničnici ove države kažu da je svih 42 zatvorenika u Manausu pronađeno mrtvo, i to od posledica gušenja. Ubistva širom gradskih zatvora javila su se 2017. godine, kada je više od 120 zatvorenika ubijeno u međusobnim borbama suparničkih bandi u severnim državama. Mnogi od ovih žrtava pronađeni su s odsečenim glavama, iščupanim srcima ili izvađenim crevima. U nedelju, 15 zatvorenika stradalo je tokom pobune u zatvorskom kompleksu Anisio Jobim, a u kojem je dve godine ranije stradalo 56 zatvorenika.

Lokalne vlasti tvrde da su zatvorenici počeli međusobno da se obračunavaju tokom prepodnevnih sati, ali da su snage bezbednosti uspele da povrate kontrolu za 45 minuta. O dešavanjima od ponedeljka skoro ništa nije objavljeno, prenosi Gardijan.

Brazilsko ministarstvo pravde i javne bezbednosti saopštilo je da je poslata federalna radna grupa kako bi pomogla lokalnim zvaninicima da se izbore sa kriznom situacijom.

Guverner države Amazonas Vilson Lima kaže da je razgovarao sa ministrom pravde i da pomoć stiže, dodajući da je problem zatvora „nacionalni problem“.

Nekoliko bandi koje se bave krijumčarenjem droge u Brazilu bez ikakvih problema vode svoje poslove iz zatvora, gde obično imaju širok uticaj. Ubistva iz 2017. godine bila su uglavnom povezana s bandama, što je podstaklo vlasti da pojačaju napore da razdvoje zaraćene frakcije i da često prebacuju zatvorenike. Brazilski predsednik Žair Bolsonaro obećao je da će povratiti kontrolu nad zatvorima u zemlji, i da će ih još izgraditi. Vlasti još nisu saopštile da ratovi bandi stoje iza poslednjih ubistava. Radna grupa je poslata u januaru u saveznu državu Seara kako bi se ugušilo nasilje u zatvorima, a za koje se veruje da su ga naredili lideri bandi ljuti zbg planova da se uvedu strože kontrole u državnim zatvorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.