Širom Bosne i Hercegovine građani prijavljuju nestanak struje, javljaju tamošnji mediji. Struje nema ni na teritoriji Crne Gore, a do prekida električne energije došlo je i u delovima Hrvatske i Albanije. U Elektromreži Srbije (EMS) za RTS kažu da je situacija sa dalekovodima u Srbiji stabilna.

U EMS rekli su za RTS da je situacija sa srpskim dalekovodima stabilna, kao i da su u kontaktu sa kolegama iz regiona, koje rade na na uspostavljanju sistema za prenos struje.

Do kolapsa u prenosu struje došlo je u 12.21 sati u zemljama regiona.

Veći deo Bosne i Hercegovine je ostao bez struje, uključujući Sarajevo, Zenicu, Banju Luku i ostatak države, objavio je sarajevski portal Klix.ba.

Takođe, skoro cela Crna Gora ostala je bez struje, navodi RTCG.  Od gradova u Crnoj Gori struju imaju samo Pljevlja i Žabljak, navode Vijesti.

Zbog ispada na mreži bez napajanja električnom eneregijom je skoro celo područje Crne Gore, saopšteno je iz crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

Do prekida električne energije došlo je i u delovima Hrvatske, uključujući Dalmaciju, kao i u Albaniji, prenosi RTS.

Hrvatska elektroprivreda navela je da je prekid izazvao „međunarodni poremećaj“, koji je zahvatio više zemalja, kao i da se radi analiza sa susednim zemljama.

Prema prvim informacijama, uzrok nestanka struje u Albaniji je kvar na visokonaponskim vodovima.

Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadar, piše Albanijan post.

Portal navodi i da se ne zna kada će kvar biti otklonjen i podseća da se predviđa da će danas biti najtopliji dan u junu, sa temperaturama do 41 stepen.

Požar na dalekovodu u Crnoj Gori na granici sa BiH

Ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uočili su veliki požar na dalekovodu 400 kilovati na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini, saznaju „Vijesti“.

Ekipe CGES-a pokušaće što prije da dođu do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprenosnoj mreži, zbog toga će im trebati i angažovanje helikopterske jedinice.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara, prenosi N1.

„Vijestima“ je nezvanično u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Vojsci Crne Gore rečeno da do 14:30 iz CGES-a nisu tražili da se angažuji njihovi helikopteri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.