Maske su obavezne, ali koje nositi: Da li bolje štite platnene ili papirne, koliko dugo se nose, i kako se pravilno stavljaju

0
Profimedia

U Srbiji je od juče obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu a putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva, odlučio je Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19. Doneta je i preporuka da se nose u zatvorenom prostoru, a maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično, kako je saopšteno.

Šta znamo o maskama

Dugo su se “lomila koplja” oko toga da li treba nositi maske i dugo su preporuke na svetskom nivou i njihove promene zbunjivale sve građane. U jednom momentu je dominirao stav Svetske zdravstvene organizacije da samo bolesne osobe i one koje brinu o njima trebaju da nose masku i da je dovoljna udaljenost od jednog metra. Sedinjene Američke Države su smatrale da bi javnost trebala da nosi platnene zaštitne maske. Naglašavali su da su maske delotvorne samo ako se kombinuju sa čestim pranjem ruku, ako se pravilno koriste i odlažu, što je bio argument protiv nošenja pošto većina ne koristi pravilno.

Međutim, već početkom aprila studija koja je objavljena u SAD-u ukazala je na to da kapljice tokom kašljanja mogu dosegnuti i do šest metara udaljenosti, a tokom kijanja i do osam metara.

Nova istraživanja

Istraživači iz Kembridža koristili su kamere velike brzine i druge senzore da bi bi precizno procenili šta se događa nakon kašljanja ili kijanja, prenosi BBC.

Otkrili su da se izdisanjem stvara mali brzorastući oblak gasa koji može da sadrži kapljice različitih veličina i da se najmane od njih mogu preneti u oblaku na velike udaljenosti.

Dokazali su da kapljice tokom kašlja mogu dosegnuti udaljenost do šest metara i tokom kijanja, koje uključuje mnogo veće brzine, i do osam metara.

Naučnica Lidia Bouriba, koja je radila na istraživanju, kaže da je zabrinuta zbog trenutnog koncepta “sigurne udaljenosti”.

Ona smatra da procenjena udaljenost od dva metra nije dobra.

Maska u zatvorenom prostoru

Mišljenje naučnice Bouribe je da bi u određenim situacijama, posebno u zatvorenim i slabo provetrenim prostorijama, nošenje maski smanjilo rizik od širenja koronavirusa.

“Ukazuje se na to da kapljice od kijanja i kašljanja mogu da se prenesu i na veću udaljenost nego što se ranije mislilo i ukoliko ovo bude dokaz koji će podržati i drugi stručnjaci, doćićemo do zaključka da je nošenje maski efikasnije od fizičkog distanciranja”, rekao je profesor Hejman.

On je takođe ukazao na to da maske treba nositi pravilno, preko nosa i usta i da ih pažljivo treba skidati da ne bi došlo do zaraze preko ruku.

“Maske za lice treba redovno menjati, jer kada se navlaže više nisu efikasne. Takođe ih treba odlagati na sigurno, u korpu sa poklopcem, nakon upotrebe. Maske treba koristiti u u kombinaciji sa dobrim univerzalnim higijenskim pravilima”, rekao je profesor.

Kada onda nositi maske?

Novo pravilo kaže da je obavezna u javnom prevozu, a da je u zatvorenom preporučljivo nositi je u prostorima sa većom frekvencijom ljudi i gde je fizička distanca nemoguća: prodavnice, apoteke, pošte, banke…Obavezno je da osobe sa bilo kakvim simptomima nose masku, kao i oni koji brinu o osobi narušenog zdravlja.

Kako se pravilno nose maske?

Prema preporukama Instituta za javno zdravlje, pre nego što stavite masku, potrebno je da operete ruke vodom i sapunom ili da u njih utrljate dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola. Masku treba da stavite tako da u potpunosti prijanja na vaše lice i prekriva nos i usta.

Dok nosite masku, nemojte je dodivati i pomerati, jer na taj način svu prljavštinu sa ruku ili rukavica prenosite na masku i obrnuto, zbog čega gubi svoju zaštitnu funkciju.

Kada skidate masku, uhvatite je za lastiš ili trake kojima je bila vezana, tako da ne dodirujte prednju površinu maske. Odložite je u zatvorenu kantu za otpatke i potom operite ruke vodom i sapunom ili u njih utrljajte dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola.

Koliko dugo mogu da se nose maske?

Hirurške maske koje mogu da se kupe u apoteci su predviđene za jednokratnu upotrebu i mogu da se nose samo dva ili tri sata. Ovu masku treba zameniti kada se navlaži i nakon toga je ne treba više koristiti.

Čvršće maske i one koje imaju više slojeva mogu da se koriste šest ili sedam sati. Važno je znati da nijedna od ovih maski ne može da se pere, jer će se tako oštetiti i izgubiti zaštitnu funkciju. Jedine maske koje mogu da se peru su platnene.

Koje maske nositi?

Na ovo pitanje je najteže odgovoriti.

Različite vrste maski nude različite nivoe zaštite. Najviši stepen nude takozvane N95, a onda i hirurške maske, ali obe su prilično skupe i jednokratne, a i vrlo je neprijatno nositi ih tokom dužeg perioda. Da krenemo redom.

Postoje dve glavne vrste maski: hirurške maske od tkanine koje se nose preko nosa i usta i one koje bolje priležu, a koje se ponekad nazivaju i respiratorima, prenosi RTS.

Maske koje bolje priležu, poput N95, mogu ponuditi dobru, ali ne i potpunu zaštitu od zaraznih kapljica, dok napredni model, maske N99, mogu pružiti bolju zaštitu, mada su se pojedinci žalili da se sa njima teže diše. Ipak, naučnici kažu da one najbolje štite za sada od koronavirusa.

„N“ ocena se odnosi na procenat šestica prečnika najmanje 0,3 mikrona koji je maska dizajnirana da blokira: N95 maske zaustavljaju 95 odsto, a N99 maske 99 odsto.

Neke maske imaju ventil na prednjem delu kako bi se sprečilo da se prilikom izdaha kondenzuje vlaga iznutra, što čini masku vlažnom i podložnijom prodiranju virusa.

Postoji svega nekoliko istraživanja o efikasnosti platnenih maski za sprečavanje širenja respiratornih bolesti, piše u pismu koje su naučnici američke Nacionalne akademije za nauku, inžinjering i medicinu pisali Beloj kući, 8. aprila. Tkanina može da zaustavi veće kapljice, one koje izlaze kašljanjem i kijanjem, ali nije jasno da li može da uhvati one manje – aerosole, koji se oslobađaju disanjem i tokom razgovora. Ipak, izgleda da je važnije nositi ih pravilno.

Što se tiče papirnih hirurških maski, koje je moguće naći u apotekama, nije jasno kolika je korist od njenog nošenja, ali naučnici tvrde da postoji izvesna korist. Verovatno je bolje kada su čvršće prilepljene uz lice. Treba imati uvidu da američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da bilo kakvo prekrivanje nosa i usta, bilo kojom maskom, jeste bolje nego ne. Jedna američka studija je pokazala da su materijali iz domaćinstva, oni čvršći i deblji, mnogo efikasniji od uklanjanja čestica virusa i bakterija, posebno ako su višeslojni. Šal ili marama su manje efikasni, ali ipak mogu da zadrže prodor određenog broja čestica.

Da podsetimo, Maske su efikasne samo ako ih kombinujete sa čestim pranjem ruku i ne dodirujete lice. Koliko god je to moguće, izbegavajte dodirivanje maske.

Kad maska postane vlažna, zamenite je novom. Nemojte ponovo koristiti maske za jednokratnu upotrebu.