Mask protiv Tvitera, čin drugi: Najbogatiji čovek planete podneo kontratužbu, akcioniari društvene mreže nastavljaju sa prijavama

0
EPA-EFE/FC

Prvna borba između Ilona Maska i Tvitera eskalirala je kontratužbom koju je milijarder podneo protiv ove društvene mreže, nakon što su njeni rukovodioci prethodno podneli tužbu protiv vlasnika kompanije Tesla jer je odustao od dogovorene kupovine ove platforme u vrednosti od 44 milijarde dolara. Kako prenosi Rojters, dokument na 164 strane predat je sudu, ali nije javno dostupan. Međutim, novinska agencija navodi da bi prema pravilima suda, redigovani tekst tužbe mogao uskoro da izađe u javnost.

Maskova tužba je podneta nekoliko sati nakon što je kancelarka Kathalin Mekormik iz Kancelarijskog suda u Delaveru naložila petodnevno suđenje koje počinje 17. oktobra kako bi se utvrdilo da li Musk može da odustane od sporazuma.

Inače, akcionar Tvitera Luiđi Krispo, koji poseduje 5.500 akcija, tužio je Maska i zatražio od suda da naredi milijarderu da zaključi kupovinu, da ustanovi da je prekršio svoje fiducijarne obaveze i plati deoničarima za štetu koju im je prouzrokovao.

Naime, Mask ima fiducijarnu obavezu prema akcionarima Tvitera jer ima 9,6 odsto vlasništva kompanije i jer mu sporazum o preuzimanju daje pravo veta nad mnogim odlukama.

Najbogatiji čovek planete je 8. jula rekao da odustaje od preuzimanja Tvitera i okrivio tu kompaniju da je prekršila ugovor time što nije dala tačne podaatke o broju lažnih profila na toj platformi.

Nekoliko dana kasnije, usledila je tužba Tvitera koji tvrdi da je priča o lažnim nalozima distrakcija i da Mask mora da sprovede akviziciju prema kojoj jedna akcija košta 54,20 dolara. U petak je, inače, jedna akcija koštala 41,61 dolar, što je najviša suma otkako je Mask odustao od sporazuma.

Mask je optužio Tviter ove nedelje da odugovlači sa davanjem odgovora na njegove zahteve za otkrivanje podataka, dok Maska Tviter optužuje da traži ogromne količine podataka koji su nebitni za glavno pitanje u slučaju: da li je Mask prekršio ugovor o preuzimanju akcija.

Tviter je, inače, objavio da su njegovi prihodi u drugom kvartalu iznosili 1,18 milijardi dolara, što je za oko pet odsto manje u odnosu na prethodni kvartal i jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine.