Mask odustaje od kupovine Tvitera, propao posao vredan 44 milijarde dolara: “Prekršili su više odredbi iz sporazuma”

0
EPA-EFE/FC

Ilon Mask je povukao svoju ponudu od 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera nakon nekoliko nedelja spekulacija da se njegov dogovor o preuzimanju kompanije neće realizovati, piše Gardijan.

„Mask raskida ugovor o jer je Tviter prekršio više odredbi tog sporazuma, a čini se da je dao lažne i pogrešne izjave na koje se Mask oslanjao prilikom sklapanja sporazuma o preuzimanju i verovatno će pretrpeti značajne negativne posledice za kompaniju“, napisali su advokati Maska na Tviteru.

Ipak, kako piše Gardijan, odustajanje od dogovora neće biti jednostavno. Prema ugovoru o kupovini koji je podnet američkoj komisiji za hartije od vrednosti na 95 stranica, Mask će morati da dokaže da je Tviter prekršio prvobitni ugovor ili rizikuje da bude tužen za naknadu od milijardu dolara.

Tviter je u petak saopštio da planira da tuži Maska.

„Odbor Tvitera je posvećen zatvaranju transakcije po ceni i uslovima dogovorenim koji su prethodno dogovoreni sa Maskom i planira da pokrene pravni postupak za sprovođenje sporazuma o preuzimanju kompanije“, napisao je na Tviteru predsednik Tviter odbora Bret Tejlor.

Mask je ranije pretio da će napustiti dogovor ako mu Tviter ne dostavi više podataka o lažnim nalozima na ovoj mreži. On je predložio niz promena od ublažavanja ograničenja sadržaja do iskorenjivanja lažnih naloga.

Mask je najbogatiji čovek na svetu, prema magazinu Forbs, sa procenjenom neto vrednošću od 273,6 milijardi dolara, uglavnom zbog svog udela u proizvođaču električnih vozila Tesle, koji vodi.

On je pre svega ovoga kupio 9,2 odsto akcija Tvitera za oko 2,9 milijardi dolara čime je postao najveći pojedinačni vlasnik kompanije.